Rio de Janiero polgármestere a város vagyonának 1%-át Bitcoinba akarja fektetni

Eduardo Paes, Rio de Janiero polgármestere, a város kincstárának 1%-át Bitcoinba kívánja fektetni. Amennyiben a politikus sikerrel jár, akkor a város az első lenne Brazíliában, amely kriptovalutába fektetne be.

Rio de Janiero kapcsolata a Bitcoinnal

Paes a riói innovációs héten mutatta be terveit, amikor a témát egy előadás keretében vitatta meg Miami bitcoin-rajongó polgármesterével, Francis Suarezzel. Az esemény során az 52 éves brazil politikus méltatta Suarez erőfeszítéseit, hogy Miamit a kriptovaluták egyik központjává alakítsa át. Továbbá Paes megjegyezte, hogy nyitott egy olyan ötletre, miszerint a városának a vagyona 1%-át Bitcoinba fektesse. Ahogyan Miami a kriptovaluták központjának tekinti magát az USA-ban, úgy Rio Dél-Amerika számára szeretné ugyanezt elérni.

„Rio de Janieronak megvan az adottsága hozzá, hogy Dél-Amerika technológiai fővárosává váljon. Az olyan események, mint a riói innovációs hét, erősítik a városról kialakult képet, hogy egy tökéletes hely a munkához, az élethez és az innovációhoz.”-hangzott el Paes részéről.

A Bitcoin esetleges bevezetése hatalmas lépésnek számítana a legnépszerűbb kriptovaluta fejlődése szempontjából, mivel Rio de Janeiro Brazília pénzügyi központja. Az ország gazdasága a latin-amerikai régió egyik legnagyobbja, és továbbra is gyorsan növekszik.

A bitcoin-befektetéssel összhangban Paes 10%-os adókedvezményt kíván biztosítani azoknak, akik a kriptovalutával fizetnek majd. Tavaly Miami vezetője hasonló szándékot mutatott, amikor kijelentette, hogy lehetővé teszi a lakosok számára, hogy amerikai dollár helyett BTC-ben fizessenek adót.

A brazil munkavállalók Bitcoinban kaphatják fizetésüket

Rio de Janiero polgármestere nem az első brazil politikus, aki szimpátiáját fejezi ki a Bitcoin iránt. 2021 novemberében Luiz Goularte Alves kongresszusi képviselő törvényjavaslatot terjesztett elő, hogy a köz- és magánszektorban dolgozókat Bitcoinban lehessen kifizetni.

„Ez a törvény megállapítja, hogy a munkavállaló díjazásának egy része opcionálisan kriptovalutákon keresztül is kifizethető.”-áll a törvényjavaslatban.

A törvényjavaslat szerint a munkavállalók megválaszthatnák, hogy fizetésüknek pontosan hány százalékát szeretnék kriptovalutában, és mennyit fiat pénzben kapni.