Több együttműködést és kevesebb versenyt javasol a JPMorgan vezető

Ron Karpovich, JPMorgan Chase e-kereskedelmi vezetője “több együttműködést és kevesebb versenyt” javasol az utalások terén a pénzügyi intézmények és a kriptogazdaság startupjai között. Karpovich egy CNBC interjú során beszélt a bankja és a kriptósok közötti (hadi)állapotokról.

Karpovich konkrétan arra a kérdésre válaszolt, hogy miként képes a régi rendszer versenyezni a diszruptív kriptogazdasági szereplőkkel:

A színfalak mögött, nekik [a kriptocégeknek] is bankokat kell használniuk az eszközeik mozgatására. Több a partnerség mint a verseny a térben. […] Amikor költségekre és kapacitásokra kerül sor — az utalás soha nem lesz olyan, amely a költségekkel együtt nő [?], senki se akar fizetni egy utalásért. Ez a legnehezebb része a procedúrának: korlátozott forrásaid vannak a kapacitáson amit el kell adnod, tehát, hatékony nagyjátékosokra van szükséged.

Karpovich ezért az utalási piac konszolidációját annak feltételnek tudja be, hogy hatékonyan lehessen utalásokat végrehajtani.

Később Karpovich megjegyezte, a blokklánc valóban forradalmasíthatná az utalási szektort, a jövőben az ügyfelek észre se fogják venni a változást. Ezt annak tudja be, hogy a technológia inkább egy backend technológiaként fejlődik, ami egyszerűen csak költség és hatékonyság növekedést eredményez az utalások terén.

Karpovich kommentálta a JPMorgan Chase blokklánc alapú kriptovalutáját is, a JPM Coint, és elvetette a feltételezést, hogy a kezdeményezéssel bankja szembemenne Jamie Dimon CEO bitcoin és kriptovaluta szkepticizmusával:

Véleményem szerint különbség van egy mindenütt jelenlévő kriptovaluta piaci kereskedése és a fizetési infrastruktúra fejlesztése között. Mi a technológiát vizsgáljuk mellyel gyorsabban és olcsóbban tudunk dolgokat végrehajtani: minden CEO célja, hogy olcsóbbá és gyorsabbá tegyen dolgokat. Innen szemlélve a blokklánc használata egy kifizetődő koncepció.

Karpovich véleményével kihangsúlyozta, a JPMorgan Chase blokklánc kezdeményezési hatására vezető szerepet fog betölteni az elosztott főkönyvi iparágban és szerinte a bank privát blokklánca, a Quorum Interbank Information Network (egy bankközi fizetési hálózat) szintén vezető szerepet fog betölteni.

A kriptoközösség jelentős része elveti a JPM Coin ötletét és sokak szerint nem lesz más, mint egy újabb magánkézben lévő központi adatbázis a bankok közötti követelések tologatására.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük