Digitális jüant akartak tisztára mosni, most a börtön vár rájuk Kínában

Egy kínai bíróság börtönbüntetésre ítélte annak a bandának a tagjait, akik digitális jüant mostak tisztára.

Az ügyészség három embert pénzmosás vádjával ítélt pénzbírság megfizetésére és emellett hét és 16 hónap közötti szabadságvesztésre. A bandatagok a hírek szerint négy nap leforgása alatt 200 000 kínai jüant (27 580 dollár) mostak tisztára digitális formában. Az esettel kapcsolatban egy negyedik személyt is letartóztattak, de az ő sorsa eddig ismeretlen a média számára.

A pénzmosás úgy kezdődött, hogy az egyik most elítélt személy sikertelenül próbált munkát keresni Shaoxingban, viszont a szállodájában látott egy hirdetést, ami 0,8%-os jutalékot kínált azoknak, akik a helyi kereskedőknél digitális jüant tudtak készpénzre váltani. Az elítélt néhány önálló munka után beszervezte barátnőjét és egyik barátját is, hogy segítsenek neki.

A banda az egyes kereskedőknek 1-1,5%-os jutalékot ajánlott fel azért, hogy digitális jüant fogadjanak el a “felettesüktől”, és azt váltsák készpénzre. A rendszerben kevésbé feltűnő tengerentúli kommunikációs eszközöket használtak a felettessel való együttműködésre. A rendőrség a kereskedők közötti nem mindennapi tranzakcióforgalomra felfigyelve kapott tippet, ami végül a banda tagjainak gyors elfogásához vezetett.

A digitális jüannal elkövetett csalásokról szóló jelentések ritkának számítanak. 2023 májusában egy hasonló esetről számoltak be Shanghajban, amely az első ilyen bűntettnek számít a városban. A működésük során 1,379 millió dollárt mostak tisztára, amelynek egy része telekommunikációs csalásból származott. A sanghaji ügyben nyolc embert, köztük kereskedőket ítéltek el, 4 és 54 hónap közötti börtönbüntetésre, valamint pénzbüntetésre is kötelezték őket.

Érdekességképp a kínai hatóságok korábban nyomozást indítottak a digitális jüan megalkotója, Yao Qian ellen, amelyet fegyelmi okok és törvénysértések miatt indítottak. Ő volt a digitális valuták kutatásával foglalkozó központi banki részleg igazgatója is. Azonban nem lehet tudni, hogy mi lehet az ok, amiért a kínai CBDC egyik atyját félreállítják.