Oroszország nyomon fogja követni a bitcoin kifizetéseket

Az orosz pénzmosás elleni ügynökség azonosítja és nyomon fogja követi a bitcoin fiat pénzre történő átváltásokat és a folyószámlára történő kifizetéseket, jelentette ki az orosz kormány tisztviselője. 

Oroszország pénzügyi felügyeleti ügynöksége bejelentette, hogy ellenőrizni fogja a bitcoin-fiat tranzakciókat. A Rosfinmonitoring, amely leginkább a pénzmosáshoz és a terrorizmus finanszírozásához kapcsolódó pénzáramlást követi nyomon, a szemét most a bitcoinra helyezte. A hivatal helyettes vezetője szerdai, parlamenti meghallgatásán azt mondta, hogy hamarosan a bitcoin fiat pénzre történő átváltását is fokozottan figyelni fogják, írta a Regnum hírügynökség.

A bankok már felfigyeltek az ilyen jellegű átváltási műveletekre. Ez azt jelenti, hogy amikor látják, hogy a virtuális eszközöket fiat pénzre váltja valaki és azt kiutalja a számlájára, akkor a pénzintézetek értesítenek minket” – jelentette ki a tisztviselő.

Arról viszont nem beszélt, hogy a bankok hogyan is azonosítják az ilyen tranzakciókat. A Rosfinmonitoring azt tervezi, hogy egy új osztályozási kódot ad a kriptovalutákkal kapcsolatos gyanús tranzakciókhoz. A Tass hírügynökség szerdán arról cikkezett, hogy Oroszországban a bűnözők leggyakrabban bitcoint, ethert és monerot használnak tevékenységeik finanszírozásához, beleértve a terrorizmus finanszírozását is.

Tavaly augusztusban, a Rosfinmonitoring azt állította, hogy saját blokklánc tranzakciós nyomkövető eszközt fejlesztett ki, amely képes a kriptovaluta ügyleteket figyelemmel kísérni és a fogadó felet beazonosítani.

Vladimir Putyin orosz elnök mindent megtesz azért, hogy véget vessen a határokon átnyúló kriptotranzakcióknak. Oroszországban a kriptopénzek adóköteles vagyonnak számítanak, hamarosan pedig konkrét adózási szabályokat hoz az orosz törvénykezés. Az orosz köztisztviselőknek már tilos kriptovalutákat tartaniuk, az ország Munkaügyi Minisztériuma által januárban kiadott rendelkezés értelmében. Ugyanakkor a bitcoin az orosz polgári és politikai aktivisták egyik legnépszerűbb adománygyűjtő eszközévé vált.

További érdekes cikkeink:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.