Kaliforniai álomból rémálom – így vált a turisták paradicsomából vesztőhely

Ha szereted a rendkívül magas adókat, a pofátlanul magas megélhetési költségeket, a förtelmes bürokráciát, a növekvő bűnözést, és a végtelennek tűnő hajléktalantáborokat, akkor üdv Kaliforniában.

Az elmúlt 12 hónapban tömegek menekültek el az államból. A korábban az amerikai álmot megtestesítő állam, ma inkább a rémálmok színtere. Régen mindenki ide vágyott, ma viszont már azok is szedik a sátorfájukat, akik az államban születtek. Kalifornia, mely a természetei szépségeiről volt híres és a világ minden tájáról vonzotta a kíváncsi turistákat, ma siralmas állapotban fest. A világjárvány a turizmust megölte, az állam ikonikus helyszíneit pedig beárnyékolják a hajléktalantáborok. A korábban jobb napokat megélt Venice Beach-en például az elképesztő mértékben elharapódzott bűnözés, a robbanásszerűen növekvő munkanélküliség és a hajléktalanok miatt a helyiek élete elviselhetetlenné vált. A tengerparti közösségeket szétverték, a korábban nyaralóktól hemzsegő tengerparton most hajléktalan sátrak ezrei sorakoznak.

Venice Beach hajléktalan sátrakkal tele

Köztörvényes bűnözők szabadlábon

Az üzlettulajdonosok azt mondják, hogy kénytelenek bezárni a kapuikat, a régóta itt élők pedig félnek elhagyni az otthonukat sötétedés után, miután erőszakos támadásoknak és megfélemlítésnek vannak kitéve nap, mint nap. Los Angelesben majdnem 200%-kal emelkedett a gyilkosságok száma. Bűnözők tízezrei (hozzávetőlegesen 76 ezer erőszakos és visszaeső bűnöző) portyáznak az utcákon, lövöldöznek, késekkel fenyegetőznek, miután az állam úgy próbálta csökkenti a büntetés-végrehajtási rendszerre nehezedő nyomást, hogy hamarabb szabadlábra helyezte a rabokat.

Sok kaliforniai már nappal sem meri elhagyni az otthonát, hiszen egyre több a betörés, emellett az emberek nem mernek még egy közparkban sem leülni megenni egy fagyit, mert a hajléktalanok a parkokat használják wc-nek. Több tonna emberi ürüléket és kábítószerhez használt tűket takarítanak el a köztisztasági dolgozók, a nagytakarítás után röviddel azonban ismét elviselhetetlen a látvány és a bűz.

Többen arra panaszkodnak, hogy a magasabb adók miatt drasztikusan megdrágult az üzemanyag is. Az állami hivatalnokok ugyanakkor azzal védekeztek, hogy a nagy olajvállalatok csökkentették a kínálatot a világjárvány miatt visszaeső kereslet miatt. Ezért kevés az üzemanyag, ami van, az viszont többe kerül, mint egy évvel ezelőtt.

Kalifornia egykor az egyik legszebb és legvirágzóbb hely volt a bolygón. Irigykedve néztünk azokra, akik az államban éltek. Ma viszont olyan kiváltságban van részünk, hogy fényes nappal nyugodtan kimehetünk az utcára, leülhetnünk bármelyik közparkban egy padra. Bár semmitmondónak tűnhetnek ezek a dolgok, akinek most ez sem adatik meg, annak a világot jelenthetik.

További érdekes cikkeink: