Kamu Uniswap app kering a Google Play áruházban, már 5 ezren letöltötték

Nemrég néhány kriptovaluta fanatikus felfedezte, hogy egy kamu Uniswap app kering a Google Play Áruházban. Az alkalmazás a népszerű ethereum alapú Uniswap tőzsde mobil verziójának adja ki magát.

Már 5 ezren letöltötték

A kamu Uniswap appról egy felhasználó számolt be a Redditen, ahol társai segítségét kérte az applikáció jelentéséhez. Szerette volna ugyanis, ha az alkalmazás mielőbb törlésre kerülne az Áruházból, megmentve ezáltal számos kevésbé tájékozott embert az átveréstől.

Az Áruházban az “Uniswap” kifejezésre rákeresve első találatként jelenik meg az app, amit eddig több mint 5 ezren töltöttek le. A fejlesztőknek még azt is sikerült elérniük, hogy 4,4-es értékelést kapjon az applikáció. Ebben valószínűleg nagy szerepet játszik a több száz valótlan értékelés, miszerint az alkalmazásban meg lehet bízni.

Kamu Uniswap app
Forrás: coinfomania.com

Figyelmeztető jelek

A Coinfomania szerkesztői bátrak voltak, ugyanis ők a fennálló veszélyek ellenére letöltötték az applikációt. Az első szembetűnő furcsaság az volt számukra, hogy az alkalmazásban használatos logó különbözik az eredeti Uniswap-os logótól. Az eredeti Uniswap dizájn egy unikornis fejből áll és a rózsaszín színvilágot helyezi előtérbe. Ezzel szemben a koppintás lila és két egymással szemben álló fejet tartalmaz.

Kamu Uniswap app
Forrás: coinfomania.com

A következő érdekesség, hogy mielőtt még a gyanútlan felhasználó elkezdhetné használni az appot, meg kell adnia az ethereum tárcájához tartozó mnemonic phraset (a tárcához való hozzáférést biztosító titkos szóláncot) és el kell fogadnia a felhasználási feltételeket. A felhasználási feltételek linket meg se lehet nyitni.

Az appban egyébként megtalálható egy “Szolgáltatási feltételek” és egy “Gyakori kérdések” oldal, de mindkettő elég hiányos és félrevezető.

Létezik-e Uniswap mobil applikáció?

Az Uniswapnak nincs appja, hiszen egy ilyen alkalmazás fejlesztése szembe menne az Uniswap projekt által képviselt decentralizáltsággal. Ugyanakkor már elérhető néhány mobil tárca, amelyek elérést biztosítanak az Uniswaphoz. Ilyen például a Metamask mobile, a Trust Wallet vagy a Coinbase Wallet is.

Az Uniswap népszerűségéből adódóan sajnos egyre több a csaló. Álhirdetések és kamu applikációk tucatjaival próbálják átverni az embereket. Jobb elővigyázatosnak lenni: csak hivatalos oldalakról tölts le appokat, a tárcádhoz tartozó titkos szóláncot pedig semmiképp se add tovább másoknak.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.