Kanadában a postán már azonosítás nélkül lehet bitcoint venni

Akár 999 kanadai dollár (CAD) értékben vásárolhatnak bitcoint a kanadaiak a postán KYC azonosítás nélkül. Újabb nagy lépés a bitcoin általános elterjedése felé.

Kanada az elmúlt években leginkább a kamionos tüntetésekre küldött adományokkal kapcsolatos jogi herce-hurca miatt került be a kriptós hírekbe, ráadásul akkor néhány BTC-t is lefoglaltak a kanadai hatóságok. Ehhez képest talán meglepő lehet, hogy most pont a lakosság bitcoinhoz jutását könnyíti meg a kanadai posta, ahol a legfeljebb 999 CAD értékű vásárlásokat személyes okmányok, és azonosítás nélkül végrehajtják.

A szolgáltatást a helyi Bull Bitcoin kriptotőzsde biztosítja: a cég mobil appjában egy QR kód beolvasása után az ügyfelek készpénzzel, vagy bankkártyával tudnak fizetni bármelyik kanadai postán. A tranzakció pár perc alatt teljesül, és megjelenik az ügyfél BTC egyenlegén. Az egyszerűségnek természetesen megvan az ára: 2% jutalékot kell fizetni a szolgáltatásért, mely bár borsosnak tűnhet, a cég tájékoztatása szerint még mindig a legkedvezőbb díj a helyi piacon – összehasonlításképpen, az itthon elérhető BTC ATM-eknél ez a költség lényegesen kedvezőbb.

A kanadai szabályozás szerint a kriptodeviza tőzsdéknek az 1000 CAD feletti tranzakciók esetén kell KYC azonosítást végrehajtaniuk. A Bull Bitcoin közleményében külön kitért arra, hogy új gyakorlata megfelel minden adatvédelmi szabályozásnak, és mivel a szolgáltatás készpénzzel és betéti kártyás tranzakciókkal történik, igazából a cégnek nincs is alapja kötelező KYC azonosítást elrendelni.

A Bull Bitcoin célja, hogy az új szolgáltatással bővítse célcsoportját, és megkönnyítse a technológiailag kevésbé gyakorlott felhasználók bitcoinhoz jutását. A készpénzes vásárlás azoknak is lehetőséget nyújt, akik nem rendelkeznek bankszámlával, vagy nem szeretnék kiadni adataikat harmadik félnek. Kanadában ráadásul sok bevándorló hátterű ember él, akik a kriptodevizáknak hála könnyebben tudnak pénzt küldeni otthonmaradt rokonaiknak és ismerőseiknek.