Különleges bank indul rövidesen Európában

Mindössze pár nappal ezelőtt fogadta el az Európai Parlament a kriptovaluták szabályozásáról szóló uniós rendeletet (MiCA), de az európai kriptoközösségben már megindultak az innovációk. A berlini székhelyű Unstoppable Finance nevű kriptocég eddig leginkább az Ultimate kriptotárcáról volt ismert. Május 9-én viszont bejelentették, hogy elindítják Európa első, minden szabálynak megfelelő DeFi bankját. Ezzel párhuzamosan pedig egy fiat pénzzel fedezett, euróhoz kötött stabilcoint is indítanak, ami szintén megfelel a MiCA előírásoknak.

Az Unstoppable bankja minden szabálynak meg fog felelni

A DeFi bank fogja biztosítani, hogy a stabilcoin megfelelő fedezettel rendelkezzen, ami egyébként az új EU-s rendelet egyik előírása is. Az Unstoppable Finance alapítója, Peter Grosskopf annyira nem ismeretlen név a kriptok világában. Két társával együtt ő indította el a BSDEX-et, Németország első szabályozott kriptotőzsdéjét is. Ugyanezen társaival indította el 2021-ben az új startupját, az Unstoppable-t, amelynek legismertebb terméke az Ultimate nevű kriptotárca. Ez az Ethereum és Solana protokolljaival képes kapcsolódni és hatékony megőrzési és kereskedési lehetőségeket kínál.

Grosskopf az új DeFi bank indítása kapcsán beszélt arról a likviditási krízisről is, amely nemrégiben az amerikai bankrendszert rázta meg. Akkor a Circle USDC stabilcoinja egy időre el is szakadt a dollárhoz kötésétől. Az Unstoppable DeFi bankjával viszont a lehető legtöbb pénzt fogják az Európai Központi Bank egyik számláján fogják tartani, tehát nem lesznek kitéve egy bank kockázatkezelési megközelítésének. Azt nem tudni, hogy mikor indítják el a bankot pontosan, de Grosskopf megerősítette, hogy minden szempontból meg fognak felelni a friss Európai Uniós előírásoknak. És benne lehet bízni, hiszen például a Solarisbank technológiai vezetőjeként ő volt az első, aki német digitális bankolási engedélyt szerzett néhány éve.