Kanadai jegybank elnök: a kutya nem vásárol Bitcoinnal

A nemzetközi közgazdaságtani kerekasztal-sorozat októberi online beszélgetésen a kanadai jegybank kormányzója nekiment a Bitcoinnak. Állítása szerint, senki sem vásárol Bitcoinnal. Ez elég meglepő vélemény főleg annak fényében, hogy Kanadában széles körben elfogadják fizetőeszközként a kriptovalutákat, sőt több Bitcoin ATM is üzemel az országban.

A kriptovaluták egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek ám ez a tendencia megosztja a világ jegybankjait. Míg több országban is korlátozásokkal vagy egyenesen betiltással próbálják meg ellehetetleníteni a kriptokereskedést, addig máshol üdvözlik az új technológiát és igyekeznek beemelni azt a “hagyományos” pénzügyi rendszerbe. Tiff Macklem, a kanadai központi bank feje ezen a spektrumon a középutat képviseli, mivel ugyan elismeri a kriptopiac növekedését, de inkább veszélyforrásként tekint a kriptovalutákra.

Pedig a kriptovaluták több szempontból is hasznosnak lehetnének Kanada számára. Noha Kanada kiforrott és stabil pénzügyi rendszerrel büszkélkedhet, a piaci partnereiről nem minden esetben mondható el ugyanez, így a világgazdaságot érintő problémák Kanadát sem hagyják érintetlenül. Példának okáért a világjárvány hatásai miatt az országban túllépte az inflációs ráta a tervezett mértéket és tovább növekszik. A kanadai központi bank elnöke szerint ez csupán átmeneti nehézség, de az adatok ezt nem támasztják alá. Egyes pénzügyi szakemberek szerint a Bitcoin nincs kitéve az inflációnak, és stabilizáló hatással lehet a gazdaságra. Emellett a Bitcoin és a többi kriptovaluta széles körű elterjedése csökkenthetné az árfolyam ingadozásokat is.

Tiff Macklem azonban szkeptikus ezzel kapcsolatban. Véleménye szerint a kriptovaluták ma még korántsem tartanak azon a szinten, hogy stabil, nemzetközi fizetőeszközként vagy banki tartalékként funkcionálhassanak. Ezen felül a digitalizáció szerinte pont annak gyorsasága miatt is veszélyt jelenthet, hiszen a pénzmozgások egyre növekvő gyorsasága megnövelheti a tovagyűrűző negatív hatások valószínűségét és mértékét is. Mint mondta, a központi bankok a Nemzetközi Fizetések Bankjával közösen több innovációs központot is létrehoztak annak érdekében, hogy megvizsgálják a fenti technikai problémákat.

A konferencián tett kijelentései alapján azonban egyértelmű, hogy a szellemet már kiengedték a palackból. A világ központi bankjai már nem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy ne foglalkozzanak érdemben a kriptovalutákkal, akár tiltások, akár a meglévő pénzügyi rendszerbe való integrálás révén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük