A Kínából távozó kriptósok Szingapúr felé igyekeznek

  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Kína egyre keményebb kriptovalutákat érintő korlátozásai és tiltásai miatt a kriptós vállalkozások tömegesen távoznak az országból. Nagyon messzire azonban nem kell menniük: Szingapúr már most globális kriptoközpontként várja őket.

A tőzsdék folyamatosan zárják be a kínai felhasználók fiókjait

Kína már korábban is hozott kriptovalutákkal kapcsolatos korlátozásokat, azonban legutóbbi szabályozása minden eddiginél keményebb volt. Ennek hatásra Kína és a világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéje, a Huobi leállította az új kínai felhasználók regisztrációját, a már létező fiókokat pedig be fogják zárni. De a Huobi nincs ezzel egyedül. Egyéb kínai váltók, mint például a BitMart, egymás után jelentik be a hasonló döntéseket.

A kripto ökoszisztéma egy másik fontos csoportja, a bányászok már jóval korábban elhagyták Kínát, miután a bányászati tevékenységeket is betiltotta a kormány. Így pedig nem csoda, hogy a legtöbb kínai kriptovállalkozás is pakolásba kezdett. És hogy hova mennek? Szinte kivétel nélkül Szingapúrba.

Lily Z. King, egy szingapúri kriptoeszköz alapkezelő vezetője a Forkast.News-nak adott interjújában számolt be a szingapúri helyzetről:

„Május óta már rengeteg kínai cég hozott létre saját központot Szingapúrban. Már most egy energikus kínai kriptó közösség van ott, szóval könnyű lesz hozzászoknia a változáshoz azoknak, akik most költöznek le Kínából” – írta King.

Miért Szingapúr?

A csaknem 5 és fél milliós lakosú Szingapúr már hosszú évszázadok óta kereskedelmi központként alapozta meg hírnevét a világban, majd az egyik legnagyobb pénzügyi központtá nőtte ki magát. A fintech cégek számára ráadásul különösen előnyös, hogy a kriptokereskedelem már most átfogóan szabályozott az országban. A szingapúri Monetáris Hatóság (MAS) 2019-ben fogadta el az ezzel kapcsolatos törvénykezést, ami 2020 januárja óta szabályozza a kriptopiacot az országban. Ez főként a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni harcra koncentrál.

Ezen szabályozás szerint minden olyan cégnek licenccel kell rendelkeznie, amely digitális tokenekkel kapcsolatos fizetési szolgáltatást nyújt Szingapúrban. Ilyen licencet már több fintech vállalatnak is adtak, de több olyan váltó is van, amelynek jelentkezése jelenleg is folyamatban van (pl. Crypto.com, Coinbase vagy Gemini.) A váltók mellett olyan nevek is szerepelnek a listán, mint az Alibaba vagy a Google, melyek kriptofizetéssel kapcsolatos szolgáltatásaikat kívánják engedélyeztetni az országban.

Az innovációt támogató szabályozások mellett a szingapúri kormány proaktívan is támogatja a technológiai és pénzügyi-technológiai szektort. A pandémia alatt összesen több mint 300 millió dollárral segítette ezeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.