Káosz a Kaukázusban a kriptovaluta bányászok miatt

Abháziában, a tisztázatlan státuszú kaukázusi területen, a helyi lakosok annyira megharagudtak a kriptovaluta bányászokra, hogy egy faluban a saját kezükbe vették a törvényhozást és elkezdték lekapcsolni a farmokat.

A helyi politikusok egyelőre tanácstalanok a bányászokat illetően. A kormány csiki-csuki játékot játszva először megtiltotta területén a kriptovaluta bányászatot, majd visszavonta a rendeletet, aztán a helyi áramszolgáltató kérésére újra betiltotta, miután a közmű az energiahálózat összeomlására kezdett figyelmeztetni a megnövekedett energiafogyasztás miatt.

Az Ekho Kavkaza cikke szerint a terület döntéshozói vészhelyzeti ülést tartottak a parlament alsóházának vezetőjével, Valeriy Kvarchia-val a Durpish nevű faluban történtekről.

Kapcsolódó: Abháziában virágzik a kriptobányászat a tiltások ellenére

Kvarchia elmondása szerint a falu lakói maguk “álltak ellent a bányászati erőfeszítéseknek anélkül, hogy figyelmeztették volna a hatóságokat.”

“A falu lakói leállították az összes farmot, ahol kriptovalutákat bányásztak. Majd egy botrányos összejövetelt tartottak. Hasonló helyzet más falukban és városokban is előfordulhatott.”

A héten több helyi politikus is sürgette a kormányt, hogy vonja vissza a bányászati engedélyeket, amit azok kapnak, akik regisztrálnak és fizetik az adót. A kormány becslése szerint a bányászok által befizetett adó 661 000 dollár hozott 2020-ban a kincstárnak, de ennek az lett a következménye, hogy több faluban és városban gyakran órákra nincs áram.

A helyzetet bonyolítja, hogy állítások szerint a terület volt energiaügyi miniszterének is szerepe van az áramkimaradásokban, aki állítólag “Abházia legnagyobb kriptovaluta bányászfarmját működteti.”

Ugyanez a híroldal írja, hogy a parlament elnöki biztosa jóváhagyásával komolyabb büntetéseket szabnak ki a jövőben a regisztrálatlan bányászokra és mellette megtiltják a bányászhardverek importját egészen 2021 áprilisig.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük