Katasztrofális lesz idén a tél az energiaárak növekedése miatt Németország szerint

Németország az orosz gázszállítás csökkenése és a rekordmagas energiaárak miatt arra kényszerül, hogy a helyi vasúthálózaton a személyszállítás helyett a szénszállítást részesítse előnyben. 

Ugyan az állam mindezidáig kitartott ígérete mellett, miszerint hamarosan véglegesen leállítja a széntüzelésű erőműveit, a kormány szerint az idei „katasztrofális tél” miatt nincs mese, minden eddiginél nagyobb szükség lesz a szénszállítmányokra. Robert Habeck gazdaságügyi miniszter mindezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „a szénre való támaszkodás kesernyés döntés, de elengedhetetlen”. Kizárt tehát, hogy Németország 2030-ra megszünteti a szén, mint energiaforrás használatát; ami pedig a döntés következményeit illeti:

“Németországban jelenleg a személyszállítás élvez elsőbbséget, és a menetrendek is ehhez igazodnak. Fennáll tehát a veszély, hogy a változások miatt káosz lesz a síneken” – tette hozzá Habeck. A tervezetet ennek ellenére többek között azért fogadhatják el, hogy még a tél előtt felgyorsítsák a szénszállítást, és bebiztosítsák az alapvető ellátást.

Már egy ideje egyébként rájár a rúd Németországra a fennálló globális energiaválság következtében, ami miatt sokan az állam teljes összeomlására számítanak. Az energiafogyasztás visszaszorításával kapcsolatos intézkedések pedig akár olyan polgári megmozdulást generálhat, amire eddig nem volt példa. Az pedig már csak olaj a tűzre, hogy augusztus elején még az extrém szárazság is betett az országnak, és a Rajna alacsony vízszintje miatt a gazdaság több szempontból is veszélybe került. De nemcsak Németország éli meg drasztikusan a változásokat, hiszen többek között Franciaország is hasonló helyzetbe került, miután a rezsiárak az egekbe szöktek.

Kapcsolódó cikkeink: