Az Oroszország ellen hozott szankciók nem azt hozták, mint sokan várták

Oroszországot eddig 46 ország szankcionálta, és 9117 pénzügyi szankciót vetettek ki rá Ukrajna megtámadását követően. Ennek ellenére mégsem tűnik úgy, hogy az orosz gazdaság ellen hozott intézkedések olyan hatással lennének, mint ahogy azt korábban megjósolták.

Az orosz gazdasági minisztérium elmondta, hogy a becslések szerint az ország GDP-je 4,2%-os visszaesést fog tapasztalni, míg az infláció mértéke sem lesz olyan magas, mint azt a közgazdászok korábban megjósolták. A háború kezdetén az elemzők és közgazdászok arra számítottak, hogy Oroszország gazdasága nem fogja bírni a kirótt szankciókat. Ennek ellenére annak lehettünk tanúi, hogy június végén a rubel a hétéves csúcsra tett szert a dollárral szemben.

Havi előrejelzések a második negyedévi orosz gazdasági teljesítményre a tényleges adatokkal szemben. Forrás: Bitcoin.com.

Ezzel szemben Európát és más nyugati országokat magas infláció sújtja. Az Egyesült Királyság fogyasztói árindexe a héten meghaladta a 10%-ot, és az Egyesült Államokat figyelembe véve ugyancsak a fogyasztói árindex júniusban még 9,1%-on állt.

A katari székhelyű Al Jazeera hírforrás azt állítja, hogy Oroszország GDP-je idén 4,2%-kal, és a rendelkezésre álló reáljövedelmek pedig 2,8%-kal csökkennek, szemben a három hónappal ezelőtti 7,8%-os, illetve a 6,8%-os visszaeséssel.

Konfliktusok a hegemóniáért

Vlagyimir Putyin orosz elnök az Egyesült Államokat okolja a világ borús gazdasági helyzetéért és az Ukrajnában zajló háborúért, hangsúlyozva, hogy az USA-nak “konfliktusokra van szüksége, hogy megőrizze hegemóniáját”.

„Konfliktusokra van szükségük, hogy fenntartsák hegemóniájukat. Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az Egyesült Államok megpróbálja elhúzni a háborút. Pontosan ugyanúgy cselekszik, ahogyan Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában próbálja szítani a konfliktusokat.” – mondta az orosz elnök.

Putyin Nancy Pelosi tettére is reagált, és szerinte a politikus tajvani látogatása szándékos esemény volt.

„A Tajvanon történt amerikai kaland nem csak egy felelőtlen politikus utazása volt. Ez egy szándékos és tudatos stratégia része, amely a helyzet destabilizálására és káosz teremtésére történt nemcsak a régióban, hanem az egész világon. Egy másik ország szuverenitása és saját nemzetközi kötelezettségei iránti tiszteletlenség kirívó megnyilvánulása volt.” – tette hozzá Vladimir Putyin.

Bár az Al Jazeera forrásai merésznek számítanak, az amerikaiak szerint is Oroszország gazdasága nem áll olyan rosszul, mint ahogyan azt korábban várták. Ráadásul a Fox News szerint a Wall Street-i befektetők “óvatosan visszatértek az orosz kötvények piacára”.

Azonban vannak olyanok, akik szerint a valóság más képet mutat. A The Record írja, hogy annak ellenére, hogy Putyin állítja, hogy az ország gazdasága remekül működik, a közgazdászok és a hétköznapi oroszokezt máshogy tapasztalják.. A híroldal két munkatársa egy oroszországi kisvállalkozóval készített interjút, aki elmondta, hogy a szankciók miatt bevételeinek 20%-a csökkent. Emellett a Yale egyetem két munkatársa elárulta, hogy Oroszországnak energiát kell exportálnia, hogy megmentse a gazdaságát.