Csütörtökön volt a Bitcoin legvolatilisebb napja az elmúlt egy évben

A Bitcoin a létrehozása óta számos rendkívül volatilis napot élt már meg. Ez nem meglepő, hiszen a volatilitás továbbra is a kriptopénz egyik legmarkánsabb jellemzője, és ez az árfolyam-ingadozás a befektetők számára komoly vonzerőt jelent. Mindazonáltal voltak olyan napok, amikor a volatilitás a szokásosnál nagyobb volt. Ez általában a nagy piaci lejtmeneteket követően következett be. Az egyik ilyen napot múlt hét csütörtökön regisztrálták, új egyéves csúcsot érve el.

A Bitcoin volatilitása növekszik

Az Arcane Report friss jelentése szerint múlt csütörtökön a Bitcoin volatilitása 2021. májusa óta nem látott csúcsokat ért el. Az elemzés a digitális eszköz átlagos óránkénti high-low különbségét mérte mind a spot, mind a perpetual piacon. Ez azt adta vissza, hogy a múlt csütörtökön megjelölt volatilitási csúcsok olyan szinteket értek, amelyeket utoljára 2021. májusában jegyeztek fel, amikor a piac egy súlyos összeomlásos időszakon ment keresztül.

BTC volatilitás
Május 12-én a legmagasabb és legalacsonyabb árak óránkénti átlaga 3,68%-os eltérést mutatott a spot piacon. Összehasonlításképpen, ilyen számokat utoljára 2021. május 20-án jegyeztek fel. Ez azonban nem a legmagasabb volatilitás, amit eddig tapasztaltunk.

Még 2020 elején a volatilitás sokkal magasabb volt a piaci mozgások miatt. A Bitcoin legingadozóbb napját még abban az évben, márciusban rögzítették. A befektetők számára emlékezetes március 13-át a Bitcoin legvolatilisebb napjaként könyvelték el eddig. A spot piacon az óránkénti átlagban mért eltérés 11,91%-ot is elért. Összességeben azonban a 2021-es év volt az egyik legingadozóbb év a digitális eszköz számára, amely 6,81%-os eltérésekkel ért el csúcsokat éves szinten.

Mi váltja ki a volatilitást?

Bár számos tényező kiválthatja az intenzív volatilitást egy olyan digitális eszköz esetén, mint a Bitcoin, a legnyilvánvalóbb okozó az intenzív eladási időszakok. Ezekben az időszakokban a kriptovaluták, például a Bitcoin árfolyama jelentősen esik, ami még több eladást generál ki.

A derivatív piacok destabilizáló hatásai a tőkeáttételes pozíciók feloldásával együtt szintén hullámhatást eredményezhetnek, amely minden kapcsolódó piacon érezhető. Ilyen volt az, aminek a piac csütörtökön tanúja volt, ami a 2022-es év eddigi legvolatilisebb napjához vezetett.

Az Arcane Research azt is megjegyzi, hogy a spot piacon is több “szélsőséges különbség” tapasztalható a stressz tekintetében, mint az örökös társaiknál. A jelentés azt is hozzátette, hogy perpetual piacon rendelkezésre álló likviditás miatt az aktív piaci szereplők hatékonyabban reagálhatnak a növekvő volatilitás során. Ezzel szemben a spot piacok általában lassabban reagálnak a hirtelen felmerülő piaci sokkokra.