Kész a török kriptotörvény – Erdoğan rövidesen elküldi a parlamentnek

Még hétfőn Recep Tayyip Erdoğan elnök több olyan gazdasági intézkedést jelentett be Törökországban, amellyel a gazdaság “dollarizációját”, kitettségét szeretné csökkenteni. Ezek között például ott van az, hogy az exportőrök devizakockázatát forward ügyletekkel fogják majd enyhíteni. De növelik például a magánnyugdíjpénztári befizetések állami kiegészítését 25%-ról 30%-ra. Ezeknek is az a célja, hogy megpróbálják a török lírát stabilizálni, hogy a törökök ne devizákba és kriptovalutákba akarjanak fektetni.

A kriptovaluták népszerűsége töretlen Törökországban

Mert a bitcoin és a többi kripto rendkívül népszerű Törökországban. Köszönhetően annak, hogy a líra gyengesége és az infláció fojtogatni kezdte a török gazdaságot. Viszont ezt a népszerűséget Erdoğan nem annyira nézi jó szemmel. Ennek egyik első lépéseként még áprilisban a török központi bank betiltotta a kriptovaluták használatát a fizetésekhez. Az viszont továbbra is legális az országban, hogy valaki kriptovalutát birtokoljon. Azóta is többször lehetett hallani arról, hogy a központi bank és a pénzügyminisztérium dolgozik egy kriptoszabályozáson az országban. Most két újság, az ABC Gazetesi és a Daily Sabbah is arról írt, hogy a törvényjavaslat elkészült és Erdoğan rövidesen a török parlament elé fogja terjeszteni jóváhagyásra.

Török líra

Török líra a dollárral szemben

Sokat még nem tudni arról, hogy miről is van ebben a törvényben szó, de a kormánypárti sajtó szerint tiltást nem fog megfogalmazni a szövegezés. Az intézkedések eddig egyébként pozitívan hatottak a líra árfolyamára a dollárral szemben, 20-30%-os emelkedés történt a hét elején. Forintban a november végi 25 forinthoz képest december 23-án már 28,57 forintot kellett adni egy török líráért az MNB középárfolyama szerint. Az tény, hogy Erdoğan több más dolog mellett ettől a törvénytől is azt várja, hogy a török gazdaság a világ 10 legnagyobb gazdasága közé emelkedik majd. A folyamatosan emelkedő árakkal kapcsolatban pedig Erdoğan már többször hangsúlyozta, hogy harcot indítanak azok ellen, akik akár naponta többször is képesek az árcéduláikat cserélni a termékeken.