Készül a Belfast Coin, az északír főváros saját kriptopénze

Az északír főváros Belfast és a brit-izraeli Colu technológiai platform összeállt egy citycoin (városi kriptopénz) kifejlesztésére, amellyel a lakókat ösztönöznék és jutalmaznák.

A simán csak Belfast Coin néven futó digitális eszközprojekt a lakosokat a város társadalmi-gazdasági életének fejlesztéséért jutalmazná.

Ösztönzőkön alapuló digitális fizetőeszköz

A Belfast Coinban például azért lennének jutalmazva a lakosok, ha helyi vállalkozás üzletében vásárolnak, vagy ha zöld városi projektekben vesznek részt, önkénteskednek vagy más város egésze számára hasznos polgári feladatot hajtanak végre.

Elkölteni pedig kijelölt éttermekben, kávézókban, üzletekben költhetik el Belfast Cathedral Quarter negyedében, melynek fejlesztésére a városi adminisztráció egyébként is nagy hangsúlyt fektet.

A Belfast Coin közösségépítő szerepe

A Colu társalapítójának, Amos Meiri elmondása szerint a Belfast Coin forradalmasítani fogja a várost azzal, hogy radikálisan megváltoztatja a gazdasági, társadalmi, környezeti és politikai szféráját.

Emellett a token segítségével különböző városi rétegek, mint közösségi csoportok, oktatási intézmények, NGO-k, lakóközösségek és vállalatok fognak egy egységes tokenökoszisztéma esernyője alatt interakcióba lépni.

Gyógyír a megosztottság ellen is

A Belfast Coin kezdeményezés egyben segíthet a városra jellemző gazdasági kihívások és társadalmi egyenlőtlenségek tompításában is miközben hozzájárul egy jobb minőségű élet javulásához is.

Belfast a katolikus és a protestánsok lakosok, illetve a royalista és az elszakadáspártiak szembenállása jellemzi Írország függetlenné válása óta. A felszínen béke honol, de a Brexit jelentette káosz kezdi felszínre hozni az ellentéteket, amire a nagypénteki béke csak időleges gyógyírt kínál.

Ha eleged van a reklámokból 💻, akkor használd a blokklánc alapú Brave böngészőt.

Hogyan tudnak a lakosok részt venni

A fejlesztők próbálták a lehető legegyszerűbben megoldani és nincs másra szükség, mint letölteni egy alkalmazást és azt szinkronizálni a bankkártyájukkal.

A Belfast Coint még az évben elindítja a város és a város polgármestere már megkezdte a partnerek gyűjtését a kezdeményezését.

A város nem az első, mely hasonló kezdeményezésen dolgozik. Bécsben például már 2018 óta dolgoznak egy jutalomtokenen. A tokenben azok részesülnek, akik véleményt nyilvánítanak a városról, vagy egy fizetős parkolóhelyeket listázó applikáción belül, vagy azért, ha a városban biciklivel közlekednek. A tokeneket későbbiekben majd fel lehet használni Bécs város partnereinek üzleteiben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük