Egyre inkább megállíthatatlannak tűnik az ether árfolyama

 • 24
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Július 26-án 320 dolláron új éves rekordot ért el az ether árfolyama, amellyel megdöntötte az idei, februárban elért árfolyamcsúcsát. Január óta ezzel már több mint 150%-ot gyarapodott a második legnagyobb kriptopénz értéke. 24 órás viszonylatban 13%-os növekedésről van szó.

A Santiment kriptopiaci elemzőcég elárulta, hogy történelme során az ETH már 42-ször törte át a 300 dollárt. A kutatók szerint, ha sikerül elérnünk a 350 dolláros szintet, az azért lenne jelentős, mivel ez mindössze 3-szor fordult elő a múltban. Twitter-bejegyzésükben az alábbit írták: „Egyértelmű, hogy az #Ethereum „optimális ponton” van, ahol ötéves történelme során a legtöbb trendfordulás történt (a 200 és 300 dolláros szintek között)”.

Sok kereskedő úgy véli, az ether technikai piaci struktúrája miatt a 308-400 dolláros sáv továbbra is kulcs ellenállási szint maradhat rövid távon.

Bár az ún. fekete csütörtöki összeomlások során 90 dollárt ért egyetlen ETH, áralakulása azóta a kisebb korrekcióktól eltekintve bullishnak mondható.

Az elemzők egyértelműen egyetértenek abban, hogy a bika piac mögött egyszerre állhat az Ethereum 2.0, valamint a decentralizált pénzügyi szektor körüli hájp.

Pörögnek a spot és opciós piacok

A mostani árműveletekre nagy hatással van az a tény, hogy az ether spot és opciós piacai sorra döntötték a rekordokat a volumen és a határidős szerződések számának tekintetében. A második negyedév kezdete óta az ETH opciós piaca a kereskedési tevékenységet vizsgálva új és új csúcsokra emelkedett. Ebből kifolyólag rövid távon az ETH árfolyama is profitált az eseményekből.

Az, hogy az opciós piacokon lévő nyitott szerződések száma milyen összefüggésben áll az árfolyam alakulásával, a Skew adatelemző platform által közreadott grafikon is jól mutatja:

Nyitott ETH-opciók mennyisége dollárban kifejezve

Vigyázz, kész, proof-of-stake!

A Google Trends adatai alapján az utóbbi időben egyre több szó esik az Ethereum 2.0-ról. A proof-of-stake konszenzusprotokoll bevezetésével a hálózat biztonságát többé nem a bányászok, hanem az ún. stake-elők fogják biztosítani.

Az „ethereum 2.0” kulcsszó népszerűsége a Google-ön.

Ahhoz, hogy bárki hitelesítővé váljon ETH-vagyona lekötése révén, legalább 32 etherrel kell rendelkeznie. A rendszer ösztönzése a lekötött ETH kamatoztatása révén valósul meg, amely százalékban kifejezve átlagosan évi 4-10% körül alakul majd az előrejelzések szerint.

Egyszerűen fogalmazva, a proof-of-stake protokoll bevezetésével a blokkok hitelesítői többé nem azon fognak versengeni, hogy kinek van jobb bányászhardvere, hanem azon, hogy ki tud minél több ethert lekötni. Ez a tény egyértelműen megnövelte a kriptopénz iránti keresletet, ezáltal pedig az árfolyamot is.

Június a DeFi-k hónapja volt, július még inkább

Az utóbbi időkben az ether mögött álló legnagyobb árkatalizátor a DeFi-szektor berobbanása lehet (ahogy az a legfelső ábra mérföldkövein is látszik). Május óta a decentralizált pénzügyi platformokon lekötött kriptopénzek értéke csaknem megnégyszereződött, mostanra pedig már a 4 milliárd dollárhoz közelít.

Az olyan népszerű projektek, mint a Compound, Maker, Aave, Synthetic és a Curve Finance június közepétől kezdve tapasztaltak nagyobb lendületet a Defipulse adatai alapján.

A DeFi-kben lekötött ETH mennyisége meghaladta a 4 millió dollárt. Forrás: Defipulse.com

A DeFi-piac olyan ütemben növekszik, hogy az Ethereum blokklánca nem képes lépést tartani ezzel a szintű fejlődéssel. Amikor egy felhasználó DeFi-platformot használ, az adatok továbbítása tranzakciók és okosszerződések révén valósul meg. A múlt hónapban azonban annyira túlzsúfolttá vált a hálózat, hogy a tranzakciók feldolgozásáért fizetendő díjak jelentős mértékben megnövekedtek.

A mostani DeFi-őrületet egyébként sokan a 2017-es, 2018-as ICO-mániához hasonlítják azzal a különbséggel, hogy ez előbbi szektor jóval biztonságosabb, hiszen már valóban működő platformokkal várja az érdeklődőket.

Csabai Csaba, a magyar fejlesztésű Inlock közösségi kölcsönplatform vezetője a startup Telegram-csatornájában mindenesetre megjegyezte, hogy a 4 millió ETH csak „csepp a tengerben”. Mint mondja, ha figyelembe vesszük, hogy sokan mindössze az adott platform governance tokenjének bezsebelése céljából utalgatják jobbra-balra a pénzüket, akkor „nem is tűnik annyira soknak az a 4 milla”.

Akárhogy is, a kereskedés, az Ethereum 2.0 és a DeFi-k szárnyalása úgy néz ki, egymást kiegészítő tényezőkként mind-mind hozzájárultak az altok szárnyalásához.

Egyetlen ETH a cikk írásakor nagyjából 310 dollárt ér, 2%-os napi növekedéssel.

Kapcsolódó:


 • 24
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.