Két év felfüggesztettet kapott Mark Karpeles Mt.Gox vezető

Mark Karpeles, a kifosztott Mt.Gox vezetőjével szemben ugyan ejtettek néhány vádat, de a tőzsdei adatok manipulációjában bűnösnek találta.

A The Wall Street Journal mai cikke szerint a Tokiói Kerületi Bíróság bűnösnek találta Karpelest az Mt. Gox elektronikus nyilvántartásának manipulálásában, de a sikkasztás vádját ejtette.

Karpeles két év és hat hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kapott és legalább négy évig példás magaviseletet kell tanúsítani, hogy elkerülje a börtönt.

A bíróság ítélete majdnem öt évvel az Mt. Gox 2014 áprilisi csődje után született, azután, hogy Karpeles 850 000 bitcoin eltűnését jelentette a hatóságok felé, amit később megtaláltak a hatóságok.

A WSJ cikk szerint Karpeles ügyvédei a bírósághoz intézett utolsó levelükben ezt írták:

Az Mt.Gox nem az alperes [Karpeles] hibájából szűnt meg. Éppen ellenkezőleg, az alperes mindent megtett, hogy elkerülje a legrosszabbat és megakadályozza az összeomlását.

Decemberben a japán ügyészek 10 év börtönbüntetést kértek Karpelesre sikkasztásért és azzal érveltek, hogy Karpeles mintegy 3 millió dolláros ügyfélletétet saját személyes céljaira használt fel.

Karpeles továbbra is ártatlannak vallja magát, az évek során többször bocsánatot kért. Korábban kijelentettet: “Soha nem gondoltam volna, hogy a dolgok így érnek véget, és örökre sajnálom ami történt és az összes érintettel.”

Tavaly augusztusban a japán csődbíróság, mely a kezdetekben az ügyet felügyelte, a hitelezők oldalára állt, akik petíciót nyújtottak be polgári kártérítés céljából. Így a hitelezők bitcoinban kaphatták vissza letétjeiket nem pedig fiatpénzben.

Januárban az Mt.Gox megbízottja, Nobuaki Kobayashi bejelentette, a hitelezőknek március 15-ig, azaz máig kellett beadniuk kártérítési követeléseiket, amit a megbízott később benyújthat a bíróságnak.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük