Két flash crash egy nap alatt

Október 31-én a Coinbase Pro és a Deribit platformon is flash crash – azaz gyors árfolyam összeomlás volt tapasztalható, feltehetően technikai hiba miatt.

Csütörtökön 19:55 perckor (UTC idő szerint) a bitcoin árfolyam 9260 dollárról 9055 dollárra zuhant vissza a Coinbase Pron, professzionális kereskedőknek szóló platformján. A Coinbase Pron az ügyfelek közvetlenül a hirtelen halál megjelenése előtt észlelték, hogy a stop-loss megbízásaikat egyszerűen törölte a rendszer. Ezután bezuhant az árfolyam, azonban stop-loss hiányában nem történt kényszer értékesítés. Az egyik kereskedő így írta le az eseményeket:

“Összeomlott az árfolyam a Coinbasen és törölték a stop-loss megbízásomat, ezért annak ellenére, hogy az árfolyam a stop ár alatt volt, nem adta el a rendszer a pozíciómat.”

Coinbase pro flash crash

Mindössze 1 órával később pedig a Deribit, származtatott ügyletekre szakosodott kereskedési platformját használók tapasztalhattak hasonlót: itt a bitcoin árfolyam 9150 dollárról egészen 7720 dollárig esett vissza egyetlen pillanat alatt.

Mindkét flash crash esemény védtelenül érintette a kereskedőket. Különösen a Deribit árfolyam zuhanása okozott sokkot a tőkeáttételes pozíciókkal rendelkezőknél, ahol számos pozíció került automatikus likvidálásra.

Deribit flash crash

A kereskedési platformokon azóta visszaállították a rendes ügymenetet ahogy a Coinbase is jelezte az ügyfeleinek. A Deribit pedig kompenzációként visszaállította a flash crash előtti számla egyenlegeket, hogy meg nem történté próbálja tenni a likvidált pozíciókat. Ez 1,3 millió dolláros veszteséget okozott a derivatív kereskedésre specializálódott oldalnak.

Hasonló gyors árfolyam mozgásokra idén már több példa is volt, melyek során nem egy bálna öntött nagyobb mennyiségű bitcoint a piacra, hanem csak lokálisan, egy-egy kereskedési platformon, rövid ideig volt tapasztalható árfolyamesés. Például a Krakenen is hasonló történt júniusban, ahol technikai malőr miatt 100 kanadai dollárra zuhant vissza a bitcoin árfolyama egy pillanatra.