Két óra kellene ahhoz, hogy egy bitcoin tranzakció biztonságosan végbemenjen?

Az „ökölszabály” szerint 3-6 (kb. 30-60 perc), de a fejlesztők szerint ennél több megerősítésre lenne szükség ahhoz, hogy elkerüljük a visszaéléseket.

Amikor valaki bitcoint küld egyik címről a másikra, a tranzakció egy mempoolba kerül, ahol várja a bányászokat, hogy blokkba foglalják azt. Ha egy tranzakció bekerül egy blokkba, onnantól része lesz a blokkláncnak – azaz megkapta az első megerősítést. Több megerősítés után a tranzakciót már nem lehet visszavonni és nem lehet eltéríteni, de mennyi az az annyi?

Luke Dashjr, a Bitcoin egyik legkorábbi fejlesztője szerint legalább 12 blokkra, avagy körülbelül 120 percre lenne szükség egy bitcoin tranzakció esetén, figyelembe véve a bányászat állapotát. (Egy új blokk létrehozásához szükséges idő kb. 10 perc.) Egy másik neves fejlesztő, Jameson Lopp a „How many Bitcoin Confirmations is Enough” című cikkében kitért minden olyan technikai és matematikai szempontra, amely választ adhat a kérdésre. Lopp szerint ahhoz, hogy közel 99,9%-ban azt tudjuk mondani, hogy a tranzakció visszafordíthatatlan, a megerősítések ideje és száma attól függ, hogy a hacker/támadó bányászati poolja hány százalékát adja a teljes hashrátának.

Összességében Lopp adatai és megállapításai egybevágnak Luke Dashjr teóriájával, aki szerint 12 megerősítés szükséges, hiszen két bányász pool például már a globális hashráta több mint 20%-át adja. (Nevezetesen a Foundry USA a teljes hashráta 29,67%-át, az Antpool pedig a 22,75%-át adta az elmúlt hónapban.)

Az ajánlott várakozási idő tehát a hálózat állapotától, de a fogadó fél kockázattűrő képességétől is függ. Egyes kriptovaluta tőzsdék a befizetés nagyságától függően három blokk mellett tették le a voksukat, míg mások négy, öt vagy akár hat blokkot is megkövetelnek.