Két országban is durva devizaválságtól kell tartani

Pakisztán és Egyiptom a legújabb országok, amelyekben devizaválság alakult ki, valutájuk szó szerint zuhan, miután az infláció elszállt. A tilalmak ellenére mindkét országban nagy az érdeklődés a kriptodevizák iránt. De nem ők az egyetlenek.

Pakisztánban és Egyiptomban devizaválság alakult ki, mivel az infláció megugrott, valutájuk pedig zuhan – írta a Trustnodes. A 350 milliárd dolláros GDP-vel rendelkező Pakisztán már csak ötmilliárd dollárnyi devizatartalékkal rendelkezik, ami alig elegendő egyhavi import fedezésére. (Az országok jellemzően legalább 3-4 havi import értékének megfelelő tartalékot szoktak félretenni, de van, ahol több évnyi tartalék is rendelkezésre áll – a szerk.)

Ha nincs dollár, zuhan a helyi deviza

Az áruk a kikötőkben torlódnak fel, mivel a vásárlók nem tudják biztosítani a fizetéshez szükséges dollárt, miközben a kormány próbál egy hétmilliárd dolláros IMF-hitelt megszerezni. Az infláció közben 24 százalékos, június óta stabilan ezen az értéken mozog, annak ellenére, hogy a kamatlábak az áprilisi, tíz százalék alatti értékről 17 százalékra emelkedtek.

A Pakisztáni rúpia árfolyama. (Tradingview.com)
A Pakisztáni rúpia árfolyama. (Tradingview.com)

A pakisztáni rúpia (PKR) azonban sokat zuhant, egy dollárért 260 rúpiát kell fizetni, szemben a pár nappal korábbi 230 rúpiával. Egyes elemzők szerint Pakisztánt is utolérheti Srí Lanka sorsa, ahol a devizatartalékok hiánya nemrég fizetésképtelenséghez vezetett.

Még ha kapnak is egy-két milliárd dollárt, a dolgok annyira rosszul állnak, hogy ez legfeljebb csak egy sebtapasz lesz  mondta Abid Hasan, a Világbank korábbi tanácsadója.

Devizaválságban irány a kriptodevizák?

A 220 milliós Pakisztánban állítólag kilencmillióan tartanak kriptót. A Chainalysis becslése szerint 2021-ben 20 milliárd dollár lehetett ennek állománya, ami a harmadik helyet jelenti a kriptók elfogadottsági listáján. (Amint megírtuk, a 2022-es kriptóelfogadottsági listán pedig a hatodik – a szerk.) A kriptót azonban hivatalosan tiltják Pakisztánban. Az Urdubit nevű tőzsde, amely azt állította, hogy a kriptopiac egyharmadát ellenőrzi, most azt mondja magáról, hogy a Pakisztáni Állami Bank tilalma miatt zárt be.

Szigorú tőkekontroll van érvényben, így most nehéz megállapítani az elfogadottság mértékét. De ha még nagyobb válság alakul ki, sokan fordulhatnak a bitcoin felé – vélelmezi a Trustnodes.

Nagy gondok a Nílus völgyében

Egyiptom is bajban van, a kormány szerint decemberben 9,5 milliárd dollár értékű áru akadt el a kikötőkben a dollárhiány miatt. A kormányzati bevételek mintegy 45 százaléka adósságszolgálatra megy el, miközben az infláció továbbra is emelkedő tendenciát mutat, a múlt hónapban 21 százalék fölé emelkedett. Valutájuk, az egyiptomi font (EGP) hivatalosan 50 százalékot zuhant, a feketepiaci árfolyam azonban ennél is rosszabb képet mutat.

Az egyiptomi font árfolyama. (Tradingview.com)
Az egyiptomi font árfolyama. (Tradingview.com)

A szigorú tőkekontroll itt azt jelenti, hogy havonta alig több mint 100 dollárt lehet kivinni az országból. Mindez termékeny talaj a kriptók számára, de hivatalosan itt is betiltották azokat. Egy kriptodeviza-rajongót 2021-ben le is tartóztattak, amiért a Twitteren népszerűsítette a bitcoint.

Az egyiptomi devizaválság és a kriptók

Egyiptomban katonai diktatúra van, a 109 milliós lakosságból a becslések szerint körülbelül kétmillió lehet kriptós. Ők általában offshore számlákat használnak, hogy megkerüljék a tilalmat. Peer-to-peer forgalom ezzel szemben szinte nem is létezik, a Localbitcoins-on egy hét alatt mindössze egyetlen bitcoin cserélt gazdát. A Cex.io kriptotőzsdén mégis megugrottak a regisztrációk 2021-ben, ami azt mutatja, hogy az egyiptomiak megkerülik a tilalmat.

Devizaválságok egész sora?

Egyesek a kormányok rossz gazdálkodását okolják a devizaválságokért és a gazdasági bajokért, de az amerikai kamatlábak gyors emelkedése is elszívja a likviditást a feltörekvő országoktól.

A valutaválság Tunéziát is elérheti, ahol a dinár rekord alacsony szintre esett a dollárral szemben. Srí Lanka és Libanon devizájának összeomlása már bekövetkezett, Pakisztán és Egyiptom pedig ezeknél jóval nagyobb. (Illetve Törökország és Argentína szerepel még az elrettentő példák között évek óta – a szerk.)

Kapcsolódó cikkeink:

Mikor válik végre tömegessé a Web3? Mi hozhatja el az új kriptovaluta-fellendülést?

A devizaárfolyamok roncsderbijében egymással versenyezve zuhannak a fiat pénzek

Egyiptomban a felhasználók számára nem elérhetőek a legnagyobb kriptotőzsdék

Bedöntötték az egyiptomi fontot az IMF kérésére

Pakisztán is kriptót bányász: két bitcoin bányászfarmot indít

Címlapkép forrása: Pixabay.com