Pakisztán is kriptót bányász: két bitcoin bányászfarmot indít

Pakisztán, mely egykor még elítélte a bitcoint és az összes többi kriptovalutát, nemrégiben bejelentette, hogy két állami tulajdonú bitcoin bányászfarmot indít.

Azzal már talán nem mondunk újat, hogy 2020 bizony a kriptók éve volt. A digitális valuták jelentős sikert arattak mind az intézményi befektetők, mind pedig az átlagemberek körében. 2021-ben pedig úgy tűnik, folytatódik a kriptók győzelme, melyhez már rengeteg állam is csatlakozik.

Felismerve a kriptók jövőbeli fontosságát, a Khyber Pakhtunkhwa (KP) – mely Pakisztán négy tartományának egyike – már az elmúlt év decemberében elfogadott egy határozatot a kriptovaluta és a bitcoin bányászat legalizálásáról a régióban. Ezt követően pedig a napokban bejelentette, hogy elindítja két államilag ellenőrzött bitcoin bányászfarmját a régióban. A térség hűvös hegyvidéki területei jelentősen hozzájárulnak a bitcoin bányászat működtetéséhez, mely a remények komoly löketet ad a helyi gazdaságnak.

Bitcoin bányászat a gazdaság jövőjéért

Pakisztán, mely az Indiai szubkontinens északnyugati részén fekszik, az elmúlt évek során súlyos gazdasági válsággal küzdött a politikai instabilitás miatt. A polgári nyugtalanság és a koronavírus-járvány megjelenése pedig már csak olaj volt a tűzre. 2018 áprilisában röviddel azután, hogy az indiai csúcsbank megtiltotta a hatáskörébe tartozó összes pénzügyi intézetet számára, hogy teret adjanak a kirptóknak, a Pakisztáni Állami Bank (SBP) ugyanezt a döntést hozta. Az idők azonban változnak, a bitcoin pedig egyre népszerűbbé válik. Az Egyesült Államok, Dél-Korea és megannyi más állam is pozitívan értékeli a kriptovalutákat, így egyáltalán nem okozott meglepetést, hogy Pakisztán is felszállt a kriptók vonatára annak érdekében, hogy bebiztosítsa gazdasága zökkenőmentes jövőjét.

A bitcoin bányászat felhasználása bevételszerzés céljából már egyáltalán nem újdonság. Mivel a bitcoin és az összes többi kriptovaluta legális lett a több mint 220 millió lakossal rendelkező Pakisztánban, a kormány előremutató lépése a KP régiót a blokklánc alapú vállalkozások központjává teheti.

Kapcsolódó cikkeink:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük