Két tini magát Coinbase dolgozónak kiadva lopott el 4,2 millió dollárt

A CBC hozta le azt a riportot még július negyedikén, amely szerint vádat emeltek két kanadai tinédzser ellen, akik 4,2 millió dollár értékű kriptovalutát loptak el korábban. A csalás alapvetően elég egyszerű módszerrel történt. A tinik a Coinbase ügyfélszolgálatosainak adták ki magukat és így fértek hozzá az áldozat kriptotőzsdei fiókjához. Ebben az akcióban bitcoint és ethert szereztek. De az információk szerint a tinédzserek összesen már 13,4 millió dollárnyi kripto felett rendelkeztek.

Célzott phishinggel hajtották végre a csalást

Az Ontario állambeli Hamilton egyik rendőrtisztje szerint ez egy célzott phishing típusú támadás volt. Ebben a fajta phishingben nem széleskörben próbálják meg kicsalni az adatokat, hanem specifikus személyeket vagy cégeket vesznek célba. A “Felon” és “Gaze” néven futó két tini az ellopott pénz egy részéből különféle értékes közösségi médiás fiókokat vásárolt. Többek között az Instagramos @zombie felhasználói nevet. Az is kiderült, hogy bár a kanadai rendőrök jelentették az ügyet először, az amerikai hatóságok is komoly szerepet játszottak a tinik elfogásában.

Az FBI és az amerikai titkosszolgálat Elektronikus Bűncselekményekkel foglalkozó Műveleti Egysége (ECTF) kezdte el a vizsgálatot még 2023. júniusában. Maga az érintett áldozat is amerikai állampolgár egyébként. Az ügy újabb figyelmeztetés is lehet bárki számára, hogy minden olyan esetben kifejezett óvatossággal járjon el, amikor valamilyen adatait kéri valaki. A Coinbase esetében egyébként 2021-ben volt egy komolyabb phishing támadás is, akkor több mint 6000 felhasználó pénzét lovasították meg három hónap alatt. 2022-ben egy befektetői csoport még pert is indított a Coinbase ellen. Arra hivatkozással, hogy a cég nem tett meg mindent azért, hogy megelőzze a csalásokat.