Egy fejlesztőcég kétszámjegyű hashráta növekedést ígér a bányászoknak

A Chicago-i blokklánc fejlesztési vállalat, a Bloq Labs, piacra dobta a Titan névre keresztelt szoftvercsomagot, mely azt ígéri a bányászoknak, hogy akár két számjeggyel is növelni képes a hardverek maximális hashrátáját.

Jeff Garzik alapító a Binance szingapúri konferenciáján jelentette be az indulást. “Intelligens és dinamikus módosítások segítségével a Titan a maximumot hozza ki a gépeidből,” áll a projekt honlapján. A Bloq Labs fejlesztőcéget még a Bloq alapította 2017 márciusában azzal a céllal, hogy nyílt forráskódú projekteket támogasson a blokklánc technológia és a Bitcoin területén.

Akik ki szeretnék próbálni az új szoftvert, azok csatlakozhatnak a béta tesztelői várólistához. A publikáció idejéig 121 miner jelentkezett a feladatra. A szoftver ingyenesen letölthető és telepíthető, de a Bloq Labs jogosult lesz a profit egy meg nem nevezett százalékára, amit a felturbózott hashráta függvényében számolnak ki.

Ryan Condron, a Titan projekt vezetője azt nyilatkozta, hogy a projektet mindenféle médiafelhajtás nélkül már “jó ideje fejlesztik”. A Titan segítségével “könnyebbé, jövedelmezőbbé és skálázhatóbbá válik a kriptobányászat,” magyarázta.

A leírások szerint a Titan egyik célja, hogy meghosszabbítsa a bányászhardverek használhatósági idejét. Állítások szerint a szoftver bármekkora bányásztevékenységet képes kezelni – több megawattos bányászfarmtól kezdve egészen a garázsbányászok szóló rigjéig – és mellette egy tucat konszenzus algoritmust támogat.

A bányászhardverek kezelése egy manuális folyamat írta Condron a sajtóközleményben. “Nem csak hogy egyenként kell hozzáférned és konfigurálnod a készülékeket, de még folyamatosan monitoroznod és módosítanod is kell azokat annak érdekében, hogy meggyőződj róla, online vannak és a legjövedelmezőbb érmét bányásszák.”

“Emellett egyensúlyozni kell a működési költségek és a fizikai infrastruktúra miatt fellépő problémák között, mint például az áramköltségek, kábelezés és hőelvezetés,” magyarázta. A Titan állítólag úgy fogja a rigeket kezelni, hogy az összes felsorolt faktort figyelembe veszi.

Ha a szoftver sikeresnek ígérkezik, akkor a Titan pozitívan befolyásolhatja a bitcoin/altcoin bányászatot. A bányászok azok, akik elsőként érzik meg az árfolyamok bezuhanását. A hónapokban húsba vágóan csökkent a bányász jövedelmezőség. Több bányászcég is a karcsúsítás, vagy akár a teljes farmjuk és hardvereik eladása mellett döntött ezért minden csepp hatékonyság növekedés segíthet.

A Titan egyben hozzájárulhat a bányászat ökológiai lábnyomának csökkentéséhez is. A bitcoin és altcoin bányászat köztudottan rengeteg energiát igényel (bár az energiamixben a bőségesen rendelkezésre álló megújuló energiák dominálnak).