Végül csak egy maradhat (a bányászok közt)?

Már csak két ASIC bányászgép jövedelmező a kriptopénz piacon a jelenlegi árfolyam és nehézségi fok mellett.

Csökken a jövedelmező kriptopénz bányászgépek száma

Egyre kevesebb az olyan ASIC bányászgép a piacon, ami jövedelmező tud maradni a jelenlegi alacsony árfolyamszint és magas (de ugyanakkor csökkenő) nehézségi fok mellett. Már csak a legújabb modellek termelnek elég érmét, hogy a fenntartási költségeket fedezni tudják. Az ASICMinerValue oldalon valós időben lehet követni a különböző algoritmusokkal bányászó ASIC gépek jövedelmezőségét.

Az ASIC bányászgépek kifejezetten a hatékony energiafelhasználással párosuló kriptopénz bányászatra lettek tervezve, melyek egy-egy specifikus algoritmust alkalmazva futtatják az adott protokollt. Az oldal percenként frissülve számolja a jövedelmezőséget az árfolyam és nehézségi fok mellett az elektromos áram és blokkjutalom adatokat alapul véve.

Cikkünk írásakor az SHA-256 protokoll alapján bányászó gépek közül – melyek jutalma a bitcoin vagy például a bitcoin cash a megoldott hash problémák után – már csak két ASIC gép jövedelmező. Annak ellenére, hogy mindkét gép friss kiadásnak számít, idén októberben dobták őket piacra, mégis mindössze 0.58 és 0.21 dollár napi profitot tudnak már csak termelni.

A jelenleg legjövedelmezőbb bitcoin ASIC bányászgép az Ebit 11++, melyet a kínai Ebang Communications bányászcég értékesít 2000 dollár körüli árfolyamon.

Leállítják a bányászfarmokat

A jelenlegi piaci körülmények mellett tehát sok bányászcég kénytelen csökkenteni a méretét, hogy továbbra is gazdaságosan tudjon működni, vagy egyszerűen csak lekapcsolnak pár gépet addig, míg az árak el nem kezdenek magukra találni. Voltak akik az utcára dobálták a használt gépeiket, miután a nehézségi fok növekedése mellett a jelenlegi medve piac közepette egyszerűen már nem éri meg futtatni a gépeket.

A Bitmain, a világ legnagyobb bányászhardver gyártó cége a múlt héten jelentette be, hogy bezárja az izraeli fejlesztő központjukat és elbocsátják a helyi dolgozókat. A döntésüket szintén a jelenlegi piaci helyzetre fogták. Októberben már a Diar elemző központ is ASIC bányászgépek kétséges múltjáról tudósított, miszerint hogy egyre kevésbé jövedelmező kriptopénzt bányászni és már csak azoknak jut profit akik elég mélyen a zsebükbe tudnak nyúlni a jó gépekért vagy ingyen jutnak elektromos áramhoz. Novemberben a Cointelegraph készített egy mélyebb elemzést a jelenlegi medve piacról, hogy hogyan hat majd ez ki hosszútávon a videokártyák és integrált áramkörök globális értékesítésére.

Persze nem mindenütt ilyen keserű helyzet. Például az Iránban és Venezuelában bányászók duplán is profitálnak a zuhanó árfolyamokból és az általános csökkenő bitcoin hashrátából. Ott ugyanis olyan olcsó az áram, olyan magas az infláció, hogy akár még 10 dolláros bitcoin árfolyamon is megérné bitcoint bányászni. Sőt, köszönhetően a csökkenő nehézségi foknak, még könnyebbé is válik a blokkjutalom kibányászása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük