Kettőt fizetsz, hármat kapsz COVID-vakcina akció az internet sötét oldalán

Koronavírus elleni vakcina, COVID-útlevelek, hamis negatív tesztek több ezrei sorakoznak a darkweben és várják a többé-kevésbé szerencsés vásárlókat. De vajon mi vár azokra, akik a rendszert megkerülve próbálják megszerezni az egyébként hamisított dokumentumokat?

Legyünk őszinték. Minden, ami épp trendi és kelendő, egy-kettőre felkerül a darkwebre, ahol bizony a lázadni és a rendszert megkerülni kívánó vásárlók izgatottan várják a legújabb termékeket. Ahogy arról beszámoltunk, a koronavírus elleni vakcinák néhány hónapja már elérhetővé váltak a darkneten, ahová most mélyebb bepillantást nyerhetünk a Check Point kiberbiztonsági vállalat kutatóinak köszönhetően. Míg a legtöbb államban oltási program zajlik, a darkweben már az összes féle-fajta vakcina megvásárolható, és ezzel együtt minden, amit a szem megkíván és a pénztárca elbír. Kiderült ugyanis, hogy AstraZeneca 500 dollárért (kb. 150 ezer forint), a Johnson & Johnson és az orosz Szputnyik V 600 dollárért (kb. 180 ezer forint), a Sinophram pedig 750 dollárért (kb. 230 ezer forint) vásárolhatók meg. A gondoskodó eladók természetesen azokról sem feledkeztek meg, akik még csak hallani sem akarnak a vakcináról, ámbár szívesen visszatérnének eddigi megszokott életükhöz. Ők a hamisított COVID-útlevelek lehetőségével élhetnek, melyek darabjait 150 dollárért (kb. 50 ezer forint) dobták a feketepiacra.

COVID-útlevél ajánlat azok számára, akik hallani sem akarnak a vakcináról

Kettőt fizetsz, hármat vihetsz akció

A Check Point kutatói már január óta figyelik a feketepiacot, amikor is először híre kelt a bitcoinért árusított koronavírus vakcináknak. A hirdetések száma azóta már megtriplázódott, és kiderült az is, hogy az eladók többsége az USA-ból, az Egyesült Királyságból, Spanyolországból, Németországból, Franciaországból és Oroszországból származik. A darkweb kereskedői pedig valljuk be, egyáltalán nem kispályások, hiszen pontosan tudják, mi kell a jónépnek. Az egyik eladó például még másnapi kézbesítést is kínál, mondván „sürgősségi szállítás esetén hagyjon üzenetet.” A hamis negatív teszteket hirdetők is komoly számban megtalálhatók a feketepiacon. Az egyik eladó például még „kettőt fizetsz, hármat vihetsz” ajánlattal is kecsegteti az érdeklődőket…

AstraZeneca vagy Astrazenneca vakcina? Ez itt a kérdés… Válasszatok!

A darkweb közel sem játszótér

A COVID-útlevél szinte már biztos, hogy elengedhetetlen lesz ahhoz, hogy újra beinduljon az élet. Nemrégiben már az Európai Únió is bemutatta az általa tervezett igazolást, több légitársaság pedig már bejelentette, hogy ne is álmodjunk utazásról, ha nem vagyunk beoltva, vagy nem rendelkezünk negatív teszteredménnyel. Tehát egyáltalán nem meglepő, hogy a darkweb most a hamis COVID-útlevelek, vakcinák, és tesztek felé vette az irányt. Azt viszont le kell szögezni, hogy az ott vásárolt koronavírus elleni vakcinák többsége közel sem hatásos, és komoly károsodást okozhat az emberi testben. Már, ha egyáltalán kézbesítik a megvásárolt oltóanyagot. A Check Point csapata kutatásuk részeként például vásároltak egy adag Sinophram vakcinát, melyre azóta is várnak…

Az embereknek meg kell érteniük, hogy a vakcina, az oltási igazolvány, vagy a negatív COVID-teszt eredmények nem hivatalos úton történő beszerzése rendkívül kockázatos, mivel a darkweb kereskedőit többnyire a pénz és a személyazonosság megszerzése érdekli” – nyilatkozta Oded Vanunu, a kutatás vezetője. A Check Point továbbá arra kéri az országokat, hogy a hamisítások megakadályozása érdekében használjanak QR-kódrendszert az összes oltási dokumentum kiadásakor.