Lasszóval kell fogni a blokklánc technológiához értő fejlesztőket

Ritka a nagytudású, tapasztalattal rendelkező blokklánc technológiához értő fejlesztő, pedig nagyon is van igény a szaktudásra a szektorban.

Nincs elég blokklánc technológiához értő fejlesztő

ahogy egy madcore bitcoin fejlesztőt elképzelünk - kevés a blokklánc technológiához értő fejlesztő
Illusztráció

A bitcoin és kriptopénz iparág exponenciális növekedésen ment keresztül az elmúlt években. Mind a felhasználók száma, a tranzakciók összeértéke, a szektorban tevékenykedő cégek és projektek is megtöbbszöröződtek. Az árfolyamról nem is beszélve. Mindemellett azonban egy fontos szegmens nem növekszik – a blokklánc technológiához értő fejlesztők száma.

Szinte minden kriptopénzzel foglalkozó vállalkozás emberhiánnyal küzd amellett, hogy a kriptopénzes állások száma folyton nő az online platformokon. Jelentős növekedési pontenciál mellett egyre jobban szeretnének ezek a cégek terjeszkedni, melynek a legfőbb gátja jelenleg az, hogy nincs aki programokat és applikációkat fejlesszen a cégeknek.

A munkáltatók egyre rugalmasabban állnak a hiányszakmának számító blokklánc technológiához értő fejlesztő jelöltekhez. Egymás fizetésére licitáló cégek, rugalmas, távolról végezhető munkaidő jellemzi ezeket az állásokat. Azonban még sincs elég kompetens jelentkező. Az egyik cég vezetője ahhoz hasonlította a blokklánc szakértő pozícióra megfelelő ember kereső procedúrát, mint amikor az ember tűt keres a szénakazalban.

Több dolog is áll a háttérben

A legkiemelkedőbb indokként azt szokták felhozni, hogy a kereslet nem elég stabil a kriptopénz szektorban. A bitcoin és a kriptopénz gazdaság már több cikluson is keresztül ment. Amikor magasan van az árfolyam és megnő az érdeklődés a kriptopénzek iránt, akkor sokat is lehet keresni a szektorban, ezért megnő az igény a fejlesztőkre. Pár éve azonban egy lefelé ívelő cikluson ment keresztűl a kriptogazdaság, mely révén sok startup ment csődbe, elengedve a fejlesztőit más cégekhez. Akik azóta azonban már továbbléptek és mással foglalkoznak.

digitál mindenek felett - vicces, angol, analogue vs digital
Illusztráció

Akik viszont maradtak és értenek a technológiához, követi a folyamatos fejlesztéseket, nem feltétlenül szeretne alkalmazottként dolgozni. Sok fejlesztő inkább alapít saját céget, minthogy más szekerét tolja. Ezen felül pedig vannak akik szabadúszóként be-be segítenek egy-egy projektbe, azonban erre hosszútávon nem lehet növekedést alapozni. Van aki pedig nyílt forráskódú projekteken dolgozik egy nagyobb jó érdekében.

A munkaerő összetételén túl maga a feladat is több fejlesztőt elriaszt az iparágtól. Egy hiba egy honlapon viszonylag gyorsan javítható, miközben az oldal esetleg kis ideig nem elérhető. De egy hiba a bitcoin tranzakció kezelésében súlyos anyagi veszteségekhez vezethet. Emiatt a fejlesztéshez szükséges kontroll is sokkal magasabb kell legyen, ami pedig nem minden fejlesztőnek fekszik.

A munkaerőhiány feltöltésére már több program is indult. Folyamatosak a fejlesztői bootcampek, a Dev++ például pont a héten tart előadásokat a Stanford egyetemen több mint 100 fejlesztőnek, hogy képben legyenek a blokklánc technológiával kapcsolatban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük