A bitcoinbányászok a jelentések szerint csökkenő termeléssel szembesülnek

Több jegyzett bitcoinbányász cég is a termelés visszaeséséről tett jelentést, ami nagyrészt a jövedelmezőség csökkenésének köszönhető.

Az Egyesült Államok egyik legnagyobb kriptobányász vállalata, a Hut 8 éles termeléscsökkenést jelentett áprilisban, a cég egy május 6-i közleménye szerint. A vállalat áprilisban 36%-kal kevesebb BTC-t bányászott márciushoz képest. A jelentés szerint ennek a fő oka az, hogy több mint 25 000 bányászgépet szállítottak el a nebraskai és texasi telephelyekről, melyeket a Marathon Digital Holdings vásárolt meg.

A Hut 8 áprilisban 148 BTC-t bányászott, szemben a márciusi 231 BTC-vel, mivel a telepített hashrátája 5.4 EH/s-ról 4.5 EH/s-re esett.

„A háttérben lezajló felezés ellenére csapatunk működési képességei lehetővé tették a telepített hashráta maximalizálását, miközben befejeztük flottánk áthelyezését a tárolt létesítményekből a saját létesítményeinkbe, és új kapacitást kapcsoltunk a hálóra” – nyilatkozta ezzel kapcsolatban Asher Genoot, a Hut 8 vezérigazgatója.

A bitcoinbányászat visszaesése

Ugyanakkor nem a Hut 8 az egyetlen jelentős bitcoinbányász cég, amely termeléscsökkenést jelentett. Más jegyzett bányászati vállalatok, mint például a Bitfarms, a Cipher, a CleanSpark, a Core Scientific, a Riot és a Terawulf is 6%-tól 12%-ig terjedő termeléscsökkenést jelentett áprilisban, a The Miner Mag értesülése szerint.

A blokkjutalom április 20-án a felére, 3.125 BTC-re csökkent, ami felezte a bányászok teljesítményét is, 900-ról napi kb. 450 BTC-re.

A BTC díjpiaca azonban rövid időre ellensúlyozta a felezés hatását, amikor elindult a Bitcoin Runes, ami felfelé hajtotta a blokktér iránti keresletet. Mindazonáltal, ahogy a legújabb mémeszköz-őrület népszerűsége csökken, a BTC termelési arányai is tovább csökkenhetnek.

A Riot Blockchain május 6-án jelentett áprilisi termelési adataiból kiderült, hogy a vállalat a múlt hónapban 12%-kal kevesebb BTC-t bányászott: 375 BTC-t, szemben a márciusi 425-tel. Ennek ellenére a Riot arra számít, hogy 2024 végére a teljes önbányászati hashrátája elérheti a 31 EH/s-t, amivel kapacitása a jelenlegihez képest több mint duplájára emelkedne.

Már nem éri meg annyira

A termelés csökkenése egybeesik a jövedelmezőség, avagy a „hash ár” esésével; a Hash Rate Index szerint ugyanis az aktuális hash ár naponta csak 0,05 dollár terahash per másodperc. Ez 72%-os visszaesést jelent a felezés idején tapasztalt csúcshoz képest, amikor is a hash ár 0,182 dollár/TH/s/nap volt – ha pedig a 2021-es csúcsokhoz viszonyítunk (ekkor az érték körülbelül 0,4 dollár/TH/s/nap volt), akkor 87,5%-os csökkenésről beszélhetünk.