Eddig tartott a KFC alkalmazottból drogbáróvá vedlett brit ámokfutása

Az angliai Leicester Crown Court 1.8 millió font (~700 millió forint) lefoglalását jelentette be június 8-án egy brit állampolgártól, aki otthona kényelméből egy kriptovaluta drogbirodalmat épített ki.

A Harborough Mail tudósítása szerint a 32 éves Paul Johnson korábban a helyi KFC-ben dolgozott, majd darknet piactér üzemeltetésére váltott és mindezt tette otthonából Leicestershire-ben. A bíróság 8 év börtönbüntetésre ítélte.

A közgazdász végzettségű Johnson a felszínen teakereskedőnek adta ki magát miközben egy nemzetközi drog piacteret üzemeltetett.

Mintegy 180 kilogramm heroint, kokaint, LSD-t, orvosi kendert és ketamint értékesített és mindezt sajnos bitcoinért.

Martin Hurst helyi bírót idézve a brit újság megírta, hogy Johnoson körülbelül 2.2 millió angol fontot (850 millió forintot) keresett darknetes oldalával és ebből 1.8 milliót tudott csak lefoglalni a rendőrség.

Johnson-nak pár hónapja lesz, hogy előkaparja a maradék 300 000 fontot, amit be kell fizetnie büntetésként. A bíróság a fentiek mellett lefoglalt egy Range Rovert és egy Nissan Juke gépjárművet is, amit később aukcióra bocsátanak.

Teakereskedelem helyett

A volt KFC munkatársat A és B osztályú drogok birtoklásáért, importálásáért és értékesítéséért ítélték el pénzmosás mellett.

Johnson exfeleségét, Lia Taylor-Waltont, két évre ítélték el amiért segítette a drogbirodalom üzemeltetését. Mellette illegális pénzből vásárolt ingatlanvásárlással is gyanúsítják.

Elenyésző az illegális kriptovaluta használat

Hiába legális a kriptovalutákkal folytatott tranzakciók többsége, egyesek mégis a bűnbandákhoz kötik használatukat. Habár a kriptovaluták jellegéből adódóan valóban használhatók illegális tevékenységek finanszírozására, azért szerencsére nem ez a többségében jellemző.

A teljes bitcoin kereskedési volumen csupán 2%-ka köthető ilyen jellegű tiltott tevékenységekhez, mutatta ki 2019. augusztusban egy Chainalysis elemzőcég által folytatott kutatás.

A kriptók negatív megítélésén azonban nem segítenek az ilyen esetek és emiatt a többségi társadalom sajnos kevesebbet foglalkozik a mögöttes technológia és a kriptovaluták jelentette legitim üzleti lehetőségekkel.