Kiadták Franciaországnak a pénzmosással vádolt BTC-e vezért

Az orosz Alexander Vinniket, a BTC-e kriptopénz tőzsde korábbi tulajdonosát kiadták Franciaországnak, hogy ott döntsenek a büntetéséről.

A kiadatást Vinnik ügyvédje, Zoe Konstantopoulou erősítette meg, miután erről a görög állami bíróság döntött. Vinniket épp nyaralás közben tartóztatták le, amikor az országban tartózkodott. Az a vád ellene, hogy a BTC-e kriptopénz tőzsdén keresztül mosta tisztára az alvilági pénzeket. A BTC-e volt ugyanis sokáig az a váltó, ahol fiat pénzt lehetett különsebb azonosítás nélkül bitcoinra váltani. Ráadásul ezen felül a vádak között szerepel az is Vinnik ellen, hogy az évekkel korábban csődbe ment Mt.Gox tőzsde ellopott bitcoinjainak eltüntetésében is részt vett, mely mai értéken már több, mint 4 milliárd dollár értéket képviselne.

Az orosz hekkerre sok országnak fájt a foga. A 2017-es letartóztatása óta Franciaország mellett az Egyesült Államok és Oroszország is sorba állt a görög bíróság előtt, hogy megkapják Vinniket és ők dönthessenek a bírósági tárgyalás lefolytatásáról. Mindenki ugyanis azt a 300 ezer bitcoint szerette volna viszont látni, mely Vinnik tárcájához vezette a nyomozókat. Miközben a döntésnek Franciaország kifejezetten örül, a többi állam nem tetszését fejezte ki a görög bírósági döntés ellen. Az orosz kormányszóvivő elmondta, hogy többek közt a családja miatt is Oroszországba kellett volna kiadni Vinniket.

A BTC-e kriptopénz tőzsdét 2017 júliusában kapcsolták le az amerikai hatóságok és a szerverek leállításával együtt kapták el Vinniket Görögországban a helyi rendőrséggel együttműködve. A szövetségi ügynökök szerint a BTC-e tulajdonképpen a kiberbűncselekmények elszámolóházaként működhetett. Olyan tilott tevékenységből befolyó összegeket itt moshatták tisztára, mint például a hekkertámadások, zsarolóvírusok személyazonosság lopások, drogügyletek a vádirat szerint.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.