Kibertámadás érte az Insomniac Games játékstúdiót: kiszivárgott szinte minden

Az Insomniac Games, a Sony játékstúdiója kibertámadás áldozata lett, a támadók több terabájtnyi bizalmas adat kiadásával fenyegetőztek, 2 millió dollár váltságdíjat követelve.

Insomniac Games kibertámadás alatt

Hét napot kapott az 50 bitcoin (körülbelül 2 millió dollárnak megfelelő) értékű váltságdíj megfizetésére az Insomniac Games játék fejlesztő cég. A támadók mostanra már végre is hajtották fenyegetésüket, és több mint 1,3 millió dokumentumot tettek közzé.  Kikerült a netre többek között a Sony és Marvel szerződései, de játékrészleteket és számos személyes adat is jogosulatlanul napvilágot látott.

Állítólag a kiszivárgott adatoknak mindössze 2%-át értékesítették egy erre specializálódott feketepiaci aukciós platformon. A maradék 98%-ot pedig ingyen nyilvánosságra hozták. A nyilvánosságra hozott információk között szerepel a Sony és a Marvel között 2021-ben aláírt X-Men szerződése is. E szerződés értelmében az Insomniac hamarosan megjelenő Wolverine játékának megjelenését eredetileg 2025 szeptembere előtt tervezték. A következő két játékot pedig 2029 decemberére és 2033 decemberére van ütemezve. A kiszivárgott fájlok azonban azt mutatják, hogy a Wolverine játék várhatóan csak 2026-ban fog megjelenni.

A kiszivárgott adatok az Insomniac más tervezett játékairól is tartalmaznak részleteket. Ezek közé tartozik például a Venom, a Spider-Man 3, egy új Ratchet & Clank játék és egy másik X-Men játék is. A közelgő Wolverine játék felvételei és koncepció rajzai is megjelentek az interneten. Olyan információk kerültek nyilvánosságra, mint a harmadik személy nézőpont, a Wolverine karmait használó funkciók, és újabb X-Men karakterekkel, mint, például Mystique-el foglalkozó történetszál.

Ezenkívül a kiszivárgott információk azt mutatják, hogy a Sony az Insomniac révén minden játékra 120 millió dolláros költségvetést különített el. Emellett a Wolverine esetében 85 millió dollár, a Spider-Man 2 esetében 75 millió dollár, a Spider-Man 3 esetében pedig 170 millió dolláros nettó nyereség várható.

Könnyű célpont volt a játékstúdió

A támadásért felelős hackercsoport, a Rhysida azt állította, hogy a motivációjuk pusztán pénzbeli volt. Kijelentették, hogy az ilyen játékokat készítő fejlesztők könnyű célpontot jelentenek. Azt állították, hogy mindössze 20-25 percbe telt, mire feltörték a Sony rendszerét és megszerezték az Insomniac adatait.

A kiszivárogtatások azt is sugallják, hogy az Insomniac 2035-ig kizárólagossággal rendelkezik az X-Men játékokban. Ez megakadályozza, hogy a Marvel X-Men karaktereket használjon játékokban, vagy X-Men játékokat dobjon piacra PC-re, konzolra vagy streamingre. A Marvel megtart ugyan bizonyos játékjogokat az X-Men karakterekre vonatkozóan, de az önálló X-Men játékok a következő 11 évre kizárólagosan az Insomniac alá tartoznak. A Sony még nem válaszolt az incidenssel kapcsolatos megkeresésekre.