Kicsi az esély rá, de jövő év decemberben akár el is indulhat Dél-Korea e-wonja

A dél-koreai jegybank (BOK) egy váratlan lépést tett a digitális jegybankpénz bevezetése (CBDC) felé. Már decemberben elkezdené tesztelni.

A jegybank dokumentumai alapján 180 fokos fordulatot vett a BOK CBDC-ket érintő attitűdje. A koreai jegybank külső és belső körülményekre hivatkozva kényszerülhet kibocsátani a digitális wont elismerve, a koronavírus járvány gazdasági hatása miatt kénytelen felülvizsgálni korábbi CBDC politikáját.

Az egyik legfőbb indoka a Bank of Koreának a digitális jegybankpénz mellett az immateriális természetéből fakad, egy ilyen elektronikus valuta csökkenthetné a papírpénzhez és bankkártyákhoz köthető járvány terjedéséből fakadó aggodalmakat.

A jegybank amellett, hogy felülvizsgálta korábbi politikáját, már konkrét jogi és technikai hatásvizsgálatokat is kezdeményezett egy CBDC bevezetésére: legkésőbb az év második felére felmérné a lehetőségeit. A BOK reménye, hogy decemberi indulással és 2021. év eleji tesztfutással jövő év decemberére élesben is elindulhat az ‘e-won’.

A dokumentumban hozzáteszik, ugyan most már számolnak egy ilyen digitális jegybankpénz bevezetésével, de hogy valóban bevezetésre kerüljön az országban, arra nagy esélyt továbbra sem látnak.

A BOK korábban annyira biztos volt benne, hogy nem lesz szükség egy digitális valuta bevezetésére, hogy egyenesen megszüntette a CBDC-ket kutató osztályát. Ehhez képest a teszt és a bevezetés minimális esélye valóban 180 fokos fordulatot jelent.

A dél-koreai média úgy értelmezte a fejleményt, hogy a BOK egyelőre csak meg akar győződni róla, hogy egy potenciális vészhelyzet esetén a CBDC bevethető legyen. Megjegyzik, a szomszédos Kína szintén fontolgatja egy digitális jüan bevezetését és amennyiben realitássá válik, akkor Koreának is készen kell állnia rá.

A BOK a koronavírusra, mint ‘katalizátor’ hivatkozik, ami akár fel is gyorsíthatná a bevezetését, de közben leszögezi, az eszköznek “magas fokú publikus hozzáférhetőséggel” kell rendelkeznie. A jegybank azt is elismeri, hogy az idősebb generációknak nehéz lesz megérteni egy digitális valuta működését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük