Egy ICO projekt kifogyott a tokenekből, mi ilyenkor a teendő?

A coinok és tokenek korlátozott mennyiségben kerülnek kibocsátásra és egyelőre kevesen tapasztalták a kriptogazdaságban, hogy valami is szűkös lenne, különösen a tokenek tekintetében. Itt egy friss kivétel.

Tovább bővült Magyarország legnagyobb bitcoin ATM hálózata. Keresd a CoinCash új ATM-eit a Konzolvilág üzleteiben. Kattints a bitcoin ATM-ek listájáért.

Július elején az U Network fejlesztői, ami egy 8 millió dollárra értékelt blokkláncon publikáló protokoll lesz, hirtelen bejelentette, hogy kifogyott a tartalék UUU tokenekből és azok visszavásárlását tervezi a korai befektetőktől, akik még egy februári airdrop (‘Mit jelent az airdrop?‘ kérdést a linken válaszoljuk meg) során jutottak hozzá.

Az U Network egy 10 milliárd UUU tokenes plafont állított fel (ami kb. 15.6$ millió dollárt ér) 40%-át (kb. 6.2$ millió dollárt) félrerakva az alapítóknak, tanácsadóknak és a csapatnak (ami meglehetősen magas arány) és a jövőbeli fejlesztésekre.

De a stratégiai partnerek növekvő száma és a megnövekedett kereslet miatt a csapatnak a Mediumon keresztül volt kénytelen lekommunikálnia, hogy nem tudják kielégíteni a tokenvásárlói igényt mivel az túllépte a jelenleg rendelkezésre álló tokenkészletet, azaz, a projekt kifogyott a tokenekből.

A cikkben a következőket írják:

“A csapatnak van egy problémája: a token ökoszisztéma megbolygatása nélkül hogyan tudjuk kielégíteni az U Network ökoszisztéma növekedése által kínálkozó új lehetőségeket?”

Ennek eredményeképp egy a token ökoszisztémában egy eddig példátlan probléma ütötte fel a fejét.

Az ICO-k és airdroppok struktúrája projektenként változik, különösen a cégek vagy non-profit szervezetek által kibocsátott, elosztott és karbantartott tokenek mennyiségét illetően. Egyes projektek nem limitálják a kibocsátható tokenek mennyiségét az ökoszisztémájukban, mások, hasonlóan az U Network-hoz egy plafont vezetnek be a kibocsátható teljes tokenmennyiségre.

Az U Network esetében ez 10 milliárd tokent jelent, mert a tartalom-központú projekt így kívánja ösztönözni a felhasználóit és a közösség tagjait.

Az U Network dilemmája példátlan és precedens teremtő lehet az iparban és könnyen lehet, hogy azok az ICO-k és airdroppok, melyek plafont vezettek be a teljes tokenmennyiségre (a többség) hasonló helyzetben találhatja magát a projektjük előrehaladtával.

Az U Network példája a hasonló projekteket arra késztetheti, hogy felülvizsgálják eddigi tokenkibocsátási politikájukat és feltegyék a kérdést: mi lesz akkor, ha a kibocsátó startup már kifogyott a tokenekből?

Megtalálni az egyensúlyt, ha kifogyott a tokenekből egy csapat

Az ösztönzők különösen fontosak a blokklánc ökoszisztémában és pillanatnyilag nincs kialakult módszer arra, hogy a projektek meg tudják határozni mennyi tokent bocsáthatnak ki és tarthatnak meg.

Joshua Gans, a Torontói Egyetem stratégiai menedzsment professzora szerint: “Nincsenek rá mutatók.”

“Ha tokeneket szeretnél használni ösztönzőként, az ösztönzők nagysága a token árától függ,” magyarázta. “Az elején nagyon nehéz megmondani az árat.”

Gans hozzáfűzte, hogy a raktározásra félretett tokenmennyiség kikalkulálása szintén nélkülöz minden rendszert és metodikát.

Catherine Tucker, az MIT menedzsment és marketing professzora szerint a projektek egy duplán nehéz szituációban találják magukat ebben az árgus szemekkel figyelt és transzparenciát, mint alapmentalitás hirdető iparban. Nem csak hogy nincs meg a metodológia arra, hogy meghatározzák a teljes tokenmennyiséget és a megtartható részt, de azt is figyelembe kell venniük, hogy mit reagál a döntésükre a piac.

“Szerintem az eset illusztrálja az óriási kompromisszumokat, amiket az alapítóknak kell kötniük,” magyarázta a professzor. “Ha túl sok tokent tartanak meg, akkor gyakran kapzsinak titulálják őket. Ha viszont túl sok tokent adnak el, akkor kiveszik a saját kezükből pálcát, ami ahhoz kell, hogy ösztönözni tudják az embereket a platform jövőbeni használatára.”

Forrás: Behance

Visszavásárlás

A token szűkösség kezelésére több megoldás létezik, de nagyon óvatosan kell elbánni. Az egyik ilyen kézenfekvő megoldás a tokenkínálat növelése, de ez nagy valószínűséggel negatívan befolyásolja a tokenárat, felbőszíti a befektetőket és könnyen eljátszhatja a projektbe vetett bizalmat.

Ehelyett az U Network azt tervezi, hogy visszavásárolja a tokenjeit. Ez gyakorlatban annyit jelent, hogy visszavásárol fázisonként 1 000 ETH értékben UUU (kb. 284 millió) tokent a jelenlegi tulajdonosoktól.

“Az első fázisban 200 ETH értékű UUU tokent vásárolunk vissza 0.004 és 0.005 USD áron,” jelentette ki a CoinDesk oldalnak az U Network képviselője. A publikálás idején a token értéke 0.001569$ volt.

“Szerintünk értelmes összeg. Nem túl magas, hogy befolyásolja a piaci árat és nem is túl alacsony, hogy keresztbe tegyen a szükséges expanziónak.”

Gans professzor szerint is jó ötlet a visszavásárlás, “kibocsátasz egy tokent és visszatartasz egy másik tokent amivel vissza tudod vásárolni, ha hibát követsz el. A másik megoldás, ha felruházod magad az újbóli tokenkibocsátás eszközével, de az végül is ez ugyanahhoz vezet mintha visszatartanál tokent.”

És hogy ne forduljon elő többször ilyen az iparban az MIT-s Tucker a következőket javasolja:

“Ha adnom kellene egy tanácsot az alapítóknak, akkor az lenne, hogy kalkuláljanak a projekt során fellépő bizonytalanságokkal. A fokozott bizonytalanság idején érdemes lenne korlátozni a tokenértékesítést addig, amíg az üzleti terv nem lett továbbgondolva és tesztelve.”

Kövess minket Facebookon és Instagrammon.

Van egy sztorid? Oszd meg velünk és megírjuk!

Balaxi

Dream. Fulfill. Repeat. Idealist. Digital.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.