Egy ICO projekt kifogyott a tokenekből, mi ilyenkor a teendő?

A coinok és tokenek korlátozott mennyiségben kerülnek kibocsátásra és egyelőre kevesen tapasztalták a kriptogazdaságban, hogy valami is szűkös lenne, különösen a tokenek tekintetében. Itt egy friss kivétel.

Július elején az U Network fejlesztői, ami egy 8 millió dollárra értékelt blokkláncon publikáló protokoll lesz, hirtelen bejelentette, hogy kifogyott a tartalék UUU tokenekből és azok visszavásárlását tervezi a korai befektetőktől, akik még egy februári airdrop (‘Mit jelent az airdrop?‘ kérdést a linken válaszoljuk meg) során jutottak hozzá.

Az U Network egy 10 milliárd UUU tokenes plafont állított fel (ami kb. 15.6$ millió dollárt ér) 40%-át (kb. 6.2$ millió dollárt) félrerakva az alapítóknak, tanácsadóknak és a csapatnak (ami meglehetősen magas arány) és a jövőbeli fejlesztésekre.

De a stratégiai partnerek növekvő száma és a megnövekedett kereslet miatt a csapatnak a Mediumon keresztül volt kénytelen lekommunikálnia, hogy nem tudják kielégíteni a tokenvásárlói igényt mivel az túllépte a jelenleg rendelkezésre álló tokenkészletet, azaz, a projekt kifogyott a tokenekből.

A cikkben a következőket írják:

“A csapatnak van egy problémája: a token ökoszisztéma megbolygatása nélkül hogyan tudjuk kielégíteni az U Network ökoszisztéma növekedése által kínálkozó új lehetőségeket?”

Ennek eredményeképp egy a token ökoszisztémában egy eddig példátlan probléma ütötte fel a fejét.

Az ICO-k és airdroppok struktúrája projektenként változik, különösen a cégek vagy non-profit szervezetek által kibocsátott, elosztott és karbantartott tokenek mennyiségét illetően. Egyes projektek nem limitálják a kibocsátható tokenek mennyiségét az ökoszisztémájukban, mások, hasonlóan az U Network-hoz egy plafont vezetnek be a kibocsátható teljes tokenmennyiségre.

Az U Network esetében ez 10 milliárd tokent jelent, mert a tartalom-központú projekt így kívánja ösztönözni a felhasználóit és a közösség tagjait.

Az U Network dilemmája példátlan és precedens teremtő lehet az iparban és könnyen lehet, hogy azok az ICO-k és airdroppok, melyek plafont vezettek be a teljes tokenmennyiségre (a többség) hasonló helyzetben találhatja magát a projektjük előrehaladtával.

Az U Network példája a hasonló projekteket arra késztetheti, hogy felülvizsgálják eddigi tokenkibocsátási politikájukat és feltegyék a kérdést: mi lesz akkor, ha a kibocsátó startup már kifogyott a tokenekből?

Megtalálni az egyensúlyt, ha kifogyott a tokenekből egy csapat

Az ösztönzők különösen fontosak a blokklánc ökoszisztémában és pillanatnyilag nincs kialakult módszer arra, hogy a projektek meg tudják határozni mennyi tokent bocsáthatnak ki és tarthatnak meg.

Joshua Gans, a Torontói Egyetem stratégiai menedzsment professzora szerint: “Nincsenek rá mutatók.”

“Ha tokeneket szeretnél használni ösztönzőként, az ösztönzők nagysága a token árától függ,” magyarázta. “Az elején nagyon nehéz megmondani az árat.”

Gans hozzáfűzte, hogy a raktározásra félretett tokenmennyiség kikalkulálása szintén nélkülöz minden rendszert és metodikát.

Catherine Tucker, az MIT menedzsment és marketing professzora szerint a projektek egy duplán nehéz szituációban találják magukat ebben az árgus szemekkel figyelt és transzparenciát, mint alapmentalitás hirdető iparban. Nem csak hogy nincs meg a metodológia arra, hogy meghatározzák a teljes tokenmennyiséget és a megtartható részt, de azt is figyelembe kell venniük, hogy mit reagál a döntésükre a piac.

“Szerintem az eset illusztrálja az óriási kompromisszumokat, amiket az alapítóknak kell kötniük,” magyarázta a professzor. “Ha túl sok tokent tartanak meg, akkor gyakran kapzsinak titulálják őket. Ha viszont túl sok tokent adnak el, akkor kiveszik a saját kezükből pálcát, ami ahhoz kell, hogy ösztönözni tudják az embereket a platform jövőbeni használatára.”

Forrás: Behance

Visszavásárlás

A token szűkösség kezelésére több megoldás létezik, de nagyon óvatosan kell elbánni. Az egyik ilyen kézenfekvő megoldás a tokenkínálat növelése, de ez nagy valószínűséggel negatívan befolyásolja a tokenárat, felbőszíti a befektetőket és könnyen eljátszhatja a projektbe vetett bizalmat.

Ehelyett az U Network azt tervezi, hogy visszavásárolja a tokenjeit. Ez gyakorlatban annyit jelent, hogy visszavásárol fázisonként 1 000 ETH értékben UUU (kb. 284 millió) tokent a jelenlegi tulajdonosoktól.

“Az első fázisban 200 ETH értékű UUU tokent vásárolunk vissza 0.004 és 0.005 USD áron,” jelentette ki a CoinDesk oldalnak az U Network képviselője. A publikálás idején a token értéke 0.001569$ volt.

“Szerintünk értelmes összeg. Nem túl magas, hogy befolyásolja a piaci árat és nem is túl alacsony, hogy keresztbe tegyen a szükséges expanziónak.”

Gans professzor szerint is jó ötlet a visszavásárlás, “kibocsátasz egy tokent és visszatartasz egy másik tokent amivel vissza tudod vásárolni, ha hibát követsz el. A másik megoldás, ha felruházod magad az újbóli tokenkibocsátás eszközével, de az végül is ez ugyanahhoz vezet mintha visszatartanál tokent.”

És hogy ne forduljon elő többször ilyen az iparban az MIT-s Tucker a következőket javasolja:

“Ha adnom kellene egy tanácsot az alapítóknak, akkor az lenne, hogy kalkuláljanak a projekt során fellépő bizonytalanságokkal. A fokozott bizonytalanság idején érdemes lenne korlátozni a tokenértékesítést addig, amíg az üzleti terv nem lett továbbgondolva és tesztelve.”

Kövess minket Facebookon és Instagrammon.

Van egy sztorid? Oszd meg velünk és megírjuk!