Kifulladt a XRP rali, hiába a SEC feletti győzelem

Hiába aratott precedens-teremtő győzelmet a Ripple Labs az amerikai Értékpapír és Tőzsdefelügyelet (SEC) felett, az általános negatív hangulat a kriptopiacokon a XRP árfolyamát sem kíméli.

A top 10 piaci értékű XRP szinte az összes júliusi SEC-győzelem óta felhalmozott árfolyam-emelkedését elveszítette.

XRPUSD, Binance, 4 órás chart
XRPUSD, Binance, 4 órás grafikon

Pixelidőkor a XRP 0,51 dolláron kereskedik a Binance tőzsdén, ami 13,3%-kal alacsonyabb az egy héttel ezelőtti árfolyamához képest, és 25,5% árfolyam-korrekciót jelent 30 nap alatt. A token július 20-án érte el éves csúcsát 0,84 dollárral, néhány nappal az után, hogy kiderült, a bíró a Ripple Labs javára döntve kijelentette, a XRP token nem minősül értékpapírnak.

A SEC kontra Ripple Labs per még 2020-ban kezdődött, amikor is a tőzsdefelügyelet nem regisztrált értékpapír kibocsátás vádjával beperelte a Ripple Labs-ot. Papíron a XRP a Ripple Labs-tól független felületesen “decentralizált” token, ami a XRP Ledger blokklánc hasznossági tokene. Ettől függetlenül azonban továbbra is komoly hatással van az árfolyamára a cég körüli fejlemények vagy épp az alapítók által korábban rendszeresített havi XRP dumpok.

A júliusi bírósági döntés értelmében a XRP tokenek kriptotőzsdei értékesítése nem minősül befektetési ügyletnek és ezzel véget érhet a 3 éve húzódó hacacáré a mindenkit beperlek csak az FTX haverom SBF-et nem Gary Gensler vezette SEC-kel.

Vagy mégse? A SEC ugyanis fellebbezett a döntés ellen.