Kik és mely vállalatok a legnagyobb befektetők a kriptovaluták világában?

Röpködnek a dollármilliárdok a kriptovaluta szektorba, a befektetési bankárok és kockázati tőkések a kriptókra a következő aranylázként tekintenek, és kitartóan várják, hogy a forradalom elhozza a Kánaánt. Cikkünkben beleássuk magunkat a befektetők világába, és bemutatjuk a top 7 legnagyobb, blokklánc technológia támogatására született kripto alapot.

A kriptovállalatok lehetnek az új Apple

Tavaly a kockázati befektetők (venture capital, angol rövidítés után: VC) a Galaxy Digital jelentése szerint összesen 33 milliárd dollárt fektettek kriptovalutára vagy a blokklánc technológiára szakosodott vállalatokba. A tőkések az idei medvés hangulat ellenére sem bontották fel a kriptókkal kötött (ha lehet mondani) házasságot, a felmérések szerint ugyanis 2022 első negyedévében több mint 10 milliárd dollárt invesztáltak favorit blokklánc vállalatukba.

A kriptók mainstreammé válása közben egyre több firma próbál még idejében beszállni a buliba, a megvalósításhoz vezető út azonban olyan szakértők és befektetők tanácsait igényli, akik valamelyest értenek a szektor rejtelmeihez. No, és pontosan itt jönnek képbe a kockázati befektetők, akik a részesedésért cserébe finanszírozással és útmutatással látják el a potenciállal bíró vállalatokat. A nagytőkések jellemzően olyan cégeket céloznak meg, amelyek tapasztalt menedzsmentcsapattal, nagy célpiaccal és ideális esetben egyedi termékkel rendelkeznek. A befektetők többsége hosszú távra tervez és keresi a következő gyümölcsöző Apple-t vagy Microsoft-ot. Nos, a fentiekben említett számok alátámasztják az elemzők állításait, miszerint a VC-k valóban prosperáló lehetőséget látnak a kriptovállalatokban. De térjünk is a tárgyra: jöjjenek a legnagyobb kripto alapok.

DCG – Digital Currency Group

A DCG-t még 2015-ben alapították a blokklánc fejlődésének felgyorsítása érdekében. Talán leginkább a leányvállalatai, a Grayscale Investments, amely a világ legnagyobb digitális eszközkezelője, valamint a CoinDesk, az egyik vezető kriptohíroldal révén ismert. A projekt mögött álló csapat mindezidáig több mint kétszáz kripto- és blokkláncvállalatba fektetett be – többek között a BitPay, a Chainalysis, a Circle, a Coinbase, a Lightning Network, a Ripple és a ZCash cégekbe.

3AC – Three Arrows Capital

A kriptofókuszú befektetési alapot 2012-ben hozták létre, hogy az „kockázattal korrigált hozamot” biztosítson a befektetők számára. Az alap portfóliójában több DeFi projekt is szerepel, köztük az AAVE, a Trader Joe és a KeeperDAO, valamint blokkláncjátékok, az Axie Infinity és a Crypto Raiders és néhány NFT platform is. A legtöbb befektetési cégtől eltérően, a 3AC kriptovaluta portfólióját is igyekszik bővíteni, és úgy veszi a bitcoint, a solanát és az ethereumot, mint mások a cukrot.

A16z – Andressen Horowitz

Az Andreessen Horowitz a világ talán legismertebb kripto alapja, mely olyan bátor vállalkozókra épít, „akik a technológia segítségével a jövőt szolgálják”.  A cég közel 30 milliárd dollárnyi vagyont kezel, és mindezidáig több száz ismert és sikeres kriptovaluta platform – köztük az OpenSea, Dapper Labs, CryptoKitties és Axie Infinity – útját egyengette. Az alap kriptoportfóliójában kitartóan szerepel továbbá a Compound, a Near Protocol, az Uniswap, a Maker és a Celo is.

Coinbase Ventures

A Coinbase kriptotőzsde saját, Coinbase Ventures kockázati tőke szárnya a tavalyi év messze legtiszteletreméltóbb és legnagyobb befektetője volt. Az alap 2018 márciusában indult, ami óta már több mint 240 befektetést hajtott végre, és támogatta többek között a BlockFi szolgáltatását, az Audius decentralizált zenei platformot, a Dapper Labs-et, a CryptoKitties és az NBA NFT-k mögött álló vállalatot is.

Alameda Research

Az Alameda Research egy hongkongi székhelyű magántőkealap, amelyet 2017 végén alapított Sam Bankman-Fried, az FTX kriptotőzsde megálmodója. Az eddigi legsikeresebb tevékenysége talán a Solana projektre tett hatalmas tétjéhez köthető, de legutóbbi finanszírozásai közé tartozik többek között a ConsenSys és a Near Protocol támogatása is.

Binance Labs

A világ legnagyobb kriptotőzsdéje, a Binance által indított Binance Labs izgalmas, kezdeti fázisban lévő, decentralizált projektekre összpontosít. A program keretében a vállalatok a Binance ökoszisztémájának üzleti vezetőitől kapnak mentorálást, valamint szabályozási, jogi és hálózati támogatást. A projektek kezdeti 500 000 dollárt kapnak a Binancetől a vállalkozásban való 10 százalékos részesedésért cserébe, de jogosultak további akár tízmillió dolláros finanszírozásra is. A csapat tehát elsősorban a feltörekvő vállalatokra épít, de kifejezetten szorgosan támogatja a már befutott projekteket is. Nemrégiben például a Stepn move-to-earn alkalmazást szemelte ki magának.

Paradigma

A vállalat célja, hogy jóalaposan megreformálja a globális pénzügyi rendszert, és „a kriptovaluta vállalatok és közösségek legsegítőkészebb partnere legyen”. Eddig főleg zöldfülű vállalatok útját próbálta terelgetni, de befektetett már nagyobb koncepciókba, a BlockFi, az FTX és a Coinbase kriptotőzsdébe is. Tavaly egy újabb, 2,5 milliárd dolláros kockázati alapot indított, amely akkoriban a legnagyobb hangvételű támogatásnak számított.