Kilőtt a kriptovaluták iránti érdeklődés a fehérorosz állampolgárok körében

Nem megerősített hírek szerint Fehéroroszország hamarosan arra készül, hogy a külföldi valutákra átváltási limitet vezet be. Ez az intézkedés tömegesen a kriptovaluták felé hajthatja a fehérorosz lakosságot.

A sztrájkok és a tiltakozások már hosszú hetek óra töretlenül kitartanak az augusztus eleji elcsalt elnöki választások óta. A csalással megnyert választások után a hatodik elnöki ciklusára készülő Alexander Lukasenka azonban egyre nagyobb ellenállással találja szembe magát.

Egy most kiszivárgott Telegram poszt alapján, amit a Belarus Economy csatorna jelentetett meg, aminek több mint 29 ezer követője van, a Lukasenka rezsim a külföldi pénzváltók és külföldi banki tevékenységek letörésére készül.

fehérorosz telegram

A poszt szerzője szerint mindenki készüljön fel a nagyon szigorú drákói intézkedésekre, amik már készülőben vannak Minszkben. Az intézkedések közé tartozik majd, hogy minden külföldi valutavásárlás törvényen kívüli tevékenység lesz, csak a titkosszolgálatok által engedélyezett kereskedés folyhat. Tiltani fogják a külföldi partnerekkel végbemenő tranzakciókat, és a külföldi kereskedelmi tevékenységeket. Az akciótervben szerepel, hogy létrehoznak egy szervezetet, amelyet azzal a hatalommal ruháznak fel, hogy befagyaszthatja vagy blokkolhatja a nemzetközi pénzügyi tranzakciókat.

Sokan úgy vélik, hogyha a bankok asszisztálnak ezekhez az intézkedésekhez, akkor a fehérorosz állampolgárok előtt teljesen hiteltelenné válnak, és félő, hogy még a banki megtakarításaikat is elveszthetik. Az állampolgároknak ezek után nem marad más választása, mint alternatívákat keresni, mint amilyen a kriptovaluta vásárlás.

A fehérorosz aktivitással rendelkező kriptotőzsdék jelentései szerint a forgalom nagyot nőtt a tiltakozások megkezdése óta. Különösen annak fényében nem lehet ez meglepő senki számára, hogy a bankok már most is elképesztő tranzakciós díjakat számolnak fel az amerikai dollár és euró vásárlások után.

A kriptoszektor azonban óvatosságra inti a fehérorosz állampolgárokat

Azonban a kriptoiparág bennfentesei szerint óvatosan kell kezelni ezeket a semmiből megjelenő híreket, ugyanis ezek csak egy információs háború részei is lehetnek.

Artem Strelchenok, a fehérorosz kriptotőzsde, Free2ex vezérigazgatója szerint, ugyanis a külföldi valuta tranzakciókra kiszabott tiltások már öt éve érvényben vannak Fehéroroszországban. Szerinte a “a Telegram posztban megjelent intézkedések számára non-szensz kategóriába tartoznak.”

Strelchenok hozzátette:
“Való igaz, hogy a kriptovaluták iránti érdeklődés megnőtt a tiltakozások kezdete óta. Fontos azonban megemlíteni, hogy a kriptoeszközök már hosszú évek óta nagyon népszerűek a fehérorosz lakosság körében. Logikus, hogy most ismét a kriptók iránt fordulnak. Azonban a fehérorosz törvények szabályozzák a kriptoszektort.

Korábban arról is jelentek meg vélemények, hogy Minszk a kriptoszektort felhasználva kerülheti meg az amerikaiak és EU által kiszabott szankciókat. A kriptoszektor az ország GDP-jének körülbelül 4 %-át adja. Sokan figyelmeztetnek azonban, hogy eljöhet az az idő, amikor a kriptoszektorban meg kell hozni a döntést. Lojalitásukat az EU/amerikai techcégek iránt fejezik ki, vagy behódolnak az orosz-kínai befolyásnak.