A Telegram feje szerint az USA kinyírja az internetet

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Pavel Durov, a Telegram vezérigazgatója megszólta az Egyesült Államok kormányát, amiért az be akarja tiltani a TikTok videomegosztót.

A Telegram 400 millió felhasználót számláló csevegőalkalmazás vezérigazgatója tegnap lehúzta a vizeslepedőt az Egyesült Államok kormányáról, amely azzal fenyegetőzik, hogy blokkolja a TikTok közösségi média alkalmazást. Durov szerint az USA és a TikTok közötti csata megölheti az internetet. A Telegram vezérének már van tapasztalata az amerikai kormány intézkedéseit illetően, hiszen nemrég meszelte el a SEC a több milliárd dollárt érő Telegram Open Network projektet.

Minden céget betilthatnak a nemzetbiztonságra hivatkozva

Pavel Durov, az orosz milliárdos azt mondta, hogy az Egyesült Államok kormányának a TikTok blokkolásával kapcsolatos fenyegetései „veszélyes precedenst teremtenek, amely elpusztíthatja az internetet, mint valódi globális hálózatot, vagy ami még megmaradt belőle.”
Donald Trump elnök néhány nappal ezelőtt kijelentette, hogy betiltja a 800 millió felhasználóval rendelkező alkalmazást, a TikTok-ot, mert szerinte a Kínai Kommunista Párthoz fűződő kapcsolata miatt nemzetbiztonsági fenyegetésnek minősül. Az amerikai elnök úgy véli az alkalmazás adatot gyűjt a felhasználókról, amelyet az anyavállalat, a ByteDance kénytelen a kínai kormány felé továbbítani. A betiltás elkerülése érdekében a ByteDance most a Microsoft-tal tárgyal, aki megvásárolná a TikTokot. Ezáltal az amerikai szoftvercég lenne felelős az adatkezelésért.

Tegnapi hozzászólásában Durov elítélte Trump kijelentését. “Az USA-TikTok üggyel az a probléma, hogy legitimálja a zsarolási taktikát, amelyet korábban csak tekintélyelvű rezsimek alkalmaztak. A világ autoritárius vezetői arra használhatják a TikTok esetét, hogy a globális internetből kiszakítsák a saját maguk szeletét. Hamarosan minden nagy ország a nemzetbiztonság védelmét ürügyként felhasználva megtörheti a nagy nemzetközi tech-cégeket.”

Az amerikai kormány idén a Telegram Open Network lezárását okozta. A Telegram a blokklánc hálózatot két évig fejlesztette, az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdebizottsága azonban egy pillanat alatt elmeszelte azt. A SEC gyakorlatilag rátelepedett a Telegramra, míg a projekt májusban teljesen össze nem omlott. A Telegram TON projektjének lezárása felveti az a kérdést, hogy a társaság hogyan fogja finanszírozni az üzenetküldő alkalmazását, amely hirdetések nélkül működik. Az 1,7 milliárd dolláros ICO sok éven keresztül fenntartotta volna a hálózat működését, de ez már csak egy hiú ábránd marad.

Forrás: Decrypt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.