Blokklánc cégekkel használtatná fel egy kínai város a többlet energiát

Egy bitcoin bányászatáról elhíresült kínai város arra ösztönözné a blokklánc vállalatokat, hogy segítsenek a vízerőmű által termelt többlet elektromos áram felhasználásában. 

Ya’an városa Kína hegyekkel körülölelt Szecsuán tartományában található. A település és környéke többnyire azért vált híressé, mert a Bitcoin hálózat számítási teljesítményének több mint 50%-a innen származik. A régió időjárása és nem utolsó sorban óriási kapacitású vízerőműve kiváló terepet biztosít a kriptovaluta bányászoknak és a blokklánc vállalatoknak. A város élve a természet adta lehetőségeivel most arra kéri a blokklánc szektort, hogy segítsen a többlet energia elhasználásában. Noha a felhívásban nem említik külön a bitcoin bányászatot, a kriptovaluta bányászati tevékenység köztudottan óriási villamosenergia fogyasztónak számít.

Egy helyi hírportál április 20-án közzétett jelentése szerint a kormány most arra törekszik, hogy a város követendő példává váljon, amely úgy lehet az ország egyik blokklánc központja, hogy a nagyfogyasztó vállalatokat a környékre csábítja.  Ya’an városának útmutatásai viszont kihangsúlyozták azt, hogy a blokklánc cégek csak olyan villamosenergiát használhatnak, amelyet az állami hálózathoz csatolt erőmű generál.

“A blokklánc társaságoknak azon erőművek közelében kellene vállalkozásaikat működtetniük, amelyek többlet energiát termelnek és az állami hálózathoz vannak kapcsolva. Az olyan blokklánc társaságok esetében, amelyek saját erőművekből előállított villamos energiát használnak (az állami hálózatba történő integráció nélkül), meghatározott időn belül csatlakoztatniuk kellene azt az állami hálózathoz.”

Pálfordulás Kínában

Kína kormánya tavaly év végén igazi pálforduláson ment keresztül. A blokklánc technológia felkarolásáról beszélt és megváltoztatta véleményét a bitcoin bányászattal kapcsolatban is. A kínai Nemzetfejlesztési és Reformbizottság (NDRC), amely az Államtanácsot alkotó 26 minisztérium egyike, 2019. áprilisában még tiltott iparágnak minősítette a bitcoin bányászati ​​tevékenységet. Novemberben azonban levették a tiltólistáról a kriptovaluta bányászati tevékenységet.

Kína Szecsuán régiójában a nyár általában esős, ennek következtében a vízerőmű rengeteg felesleges energiát állít elő. A többlet villamosenergiát nem tudják hol tárolni, így az minden évben kárba vész. Egy másik szecsuáni terület, Garze prefektúra kormánya azt mondta, hogy a térség vízenergia erőművei 41,5 milliárd kWh villamos energiát termeltek csak 2017-ben, összesen 16,3 milliárd kWh felesleggel. Ez a többlet viszont kifejezetten jól jönne a bitcoin bányászati vállalkozásoknak. Ezek a cégek elképesztő mennyiségű villamosenergiát használnak fel, ezért a lehető legolcsóbb megoldást keresik, folyamatos energiaellátás mellett. A környék tehát kiváló lenne a bányászok számára. Már csak az a kérdés, hogy a bitcoin felezés után a bányászok mennyire lesznek aktívak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük