Kína felkészül egy aranyhoz kötött jüan bevezetésére

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az elmúlt napokban több oldalon is lehetett olyan elemzéseket olvasni, amelyek arról szóltak, hogy mennyire veszélyes most már Kína monetáris politikája az amerikai dollár egyeduralkodó tartalékvaluta szerepére nézve. Két héttel ezelőtt a Nemzetközi Valutaalap, az IMF bejelentette, hogy 2020 negyedik negyedévében a dollárban denominált tőzsdei tartalékok aránya 59%-ra zuhant. Ilyen alacsonyan legutoljára 1995-ben volt ez az arány. És akkor még lehet folytatni a híreket, amelyek egyértelmű veszélyt jelentenek a dollár monopóliumára nézve. Hiszen múlt héten Kína elindította a központi bank által kibocsátott digitális valutáját (CBDC), ezzel pedig továbbra is éllovas maradt a virtuális pénzeszközök piacán. És nem csak emléleti dologról van szó, nagyon sok ember bevonásával zajlanak már tényleges fizetési tesztelések. Jelenleg vannak még problémák és nem teljesen hozta azt a koncepció, amit vártak tőle, de a többi ország Kínához képest még a “kanyarban sincs”.

Az aranyhoz kötött jüan már rég nem csak elmélet

És nemrég a multimilliárdos befektető, Peter Thiel is arról beszélt, hogy a bitcoin különösen nagy veszélyt jelent az amerikai dollár hegemóniájára nézve. Erre pedig most jött a legfrissebb, amely szerint Kína engedélyt adott a hazai és nemzetközi bankoknak, hogy nagy mennyiségben importáljanak aranyat az országba. Ezt ugye Kínában a központi bank szabályozza, amely kvótákat ad a kereskedelmi bankoknak. És mindig ellenőrzi, hogy annyi arany legyen az országban, ami kielégíti a helyi keresletet. Viszont mostantól sokkal nagyobb kvótákat határoztak meg. És négy forrásból már meg is indultak az aranyszállítmányok, amelyek áprilisban és májusban el is érnek az országba. Ezek értéke meghaladja a 8,5 milliárd dollárt is jelenlegi árak mellett.

És mivel ez olyan óriási növekedést jelent, megindult a találgatás, hogy akkor most eljött az ideje egy aranyhoz kötött jüan bevezetésének és a dollár bedöntésének? Azért érdemes ezt jól átgondolni, hiszen a jelenlegi aranymennyiségével Kína ezt már holnap is meg tudná tenni. De egyszerűen ez nem áll érdekében. Hiszen legalább 3,5 billió dollárt birtokolnak a kínaiak. Ennek jelentős részét arra fordítják, hogy olyan országoknak hitelezzenek, ahol befolyást akarnak szerezni. Igazából mivel a legtöbb kínai hitelezés dollárban történt, ha a dollár összeomlana, akkor Kína nemzetközi befolyásának annyi lenne szinte azonnal. Ha még tovább romlik majd a dollár tartalékszerepe a világon, akkor lesz érdekes, hogy mi fog történni. Hiszen egy ilyen krízis a bankokat és a gazdaságokat is magával rántaná. Amikor viszont már lesz tényleg szerepe annak, hogy Kína képes-e aranyhoz kötni saját valutáját.

ingyenbitcoin lastbit

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.