Kína másodpercek alatt 5000-re ránthatná le a bitcoin árfolyamát

A digitális eszközök széles körű tiltása ellenére Kína akaratlanul is kriptobálnává vált. Kezében olyan nagy hatalommal, hogy ha akarná, másodpercek alatt megsemmisíthetné az egész kriptopénzpiacot.

Miután 2019-ben óriási mennyiségű Bitcoint (BTC) és Ethereumot (ETH) koboztak el a Plus Token rendszerből, a kínai kormány mostanra már többet birtokol belőle, mint a MicroStrategy vagy Elon Musk Tesla cége – jelentette Paulo A. José kripto-újságíró november 13-án.

A PlusToken egyike a világ legnagyobb kriptovaluta átverésének. Mintegy 2.9 milliárd dollár értékű kriptovalutát csalt ki a befektetők zsebéből. Ez a Ponzi-séma egy kriptopénz-arbitrázs kereskedési platform volt, amely napi kifizetéseket ígért a felhasználóknak. A felhasználóknak legalább 500 dollárt kellett befizetniük a platformra, hogy megtérülést kapjanak. A PlusTokennek mintegy 4 millió ügyfele volt.

Kína több BTC-t birtokol, mint a MicroStrategy

Ezt az információt eredetileg november 2-án tette közzé a CyptoQuant blokklánc-adatelemző platform alapítója és vezérigazgatója, Ki Young Ju. Emellett egy táblázatot is megosztott, amely a legnagyobb Bitcoin-állományokkal rendelkező állami vállalatokat sorolja fel.

Ki Young Ju kifejtette: “A kínai hatóságok 2019-ben lefoglaltak 194 ezer BTC-t, 833 ezer ETH-t és egyéb eszközöket a PlusToken átverésből. Ezeket a 6 milliárd dollár értékű eszközöket elkobozták az államkincstárnak. A MicroStrategy 130 ezer BTC-vel rendelkezik”.

Ezt az adatot kommentálva a Fortune-nak küldött Twitter direkt üzenetben Young Ju hangsúlyozta, hogy: “A bányászok, intézményi befektetők és lakossági befektetők eladási likviditása szinte semmi, ha a kormányokat hasonlítjuk össze.”

Young Ju Twitter-bejegyzése szerint nem Kína az egyetlen “hodler” állam. Kiemelte, hogy a bolgár kormány lehet, hogy több, mint 200 ezer Bitcoinnal rendelkezik. Ennek a feltételezésnek az alapja az az esemény, amikor 2017-ben a bolgár kormány egy kriptopénz-bűnszövetkezetre tört rá, és 200 000 Bitcoint fedezett fel. Nem tudni, hogy a nyomozóhatóságok csak rátaláltak, vagy valóban hozzá is férhettek a zsákmányhoz, amely ma már milliárdokat ér. Az utóbbi esetében Bulgária még Kínánál is nagyobb bitcoin-bálna lenne.

José véleménye szerint, ha Kína elkezdené eladni az elkobzott 194 000 BTC-t, az komoly károkat okozhatna a kriptopiacnak. A Bitcoin árát kevesebb mint hét másodperc alatt 5000 dollárra rántaná le.

Kína a kriptotilalom ellenére is a listavezetők között szerepel a digitális eszközök elfogadásában

Érdekesség, hogy Kína 2021 közepe óta kriptóellenes keresztes hadjáratot folytat, és államszerte tilalmat vezetett be minden kriptoval kapcsolatos szolgáltatásra, de a tilalom nem akadályozta meg abban, hogy a digitális eszközök elfogadásában az első tíz vezető ország között szerepeljen.

Kína

Kína három helyet ugrott előre a tavalyi 13. helyről, míg Vietnam már a második egymást követő évben megtartotta első helyét 1 indexpontszámmal. 0,753 ponttal a Fülöp-szigetek a második, 0,694 ponttal Ukrajna következik, míg 0,663 ponttal India a negyedik. Az Egyesült Államok 0,653-as indexpontszámmal az ötödik helyet foglalja el.

A tilalmat fokozatosan hajtották végre, kezdve 2021 májusával, amikor a kormány megtiltotta a pénzintézeteknek, hogy bármilyen kriptotranzakcióban részt vegyenek. Júniusban betiltottak minden belföldi kriptobányászatot, szeptemberben pedig az ország teljesen betiltotta a digitális valuták használatát.

Ráadásul a bányászati tilalom bevezetése után bekövetkezett negatív időszak után a tevékenység folytatódott. Annak ellenére, hogy a kínai kormány széles körben nyilvánosságra hozott tilalma mindent, aminek köze van a kriptopénzhez, beleértve annak bányászatát is megszüntetett, még mindig több tucatnyi csomópont működik az országban.

November 11-én 65 elérhető Bitcoin-csomópontot számláltak a Bitrawr kriptoanalitikai platformon keresztül Finbold által lekérdezett adatai szerint.