Kínában 2020-ban lép életbe egy kriptográfiai törvény a jelszavak szabályozására

A 13-ik Nemzeti Kongresszuson Kínában a Központi Bizottság október 26-án elfogadott egy a kriptográfiai jelszavak szabályozásáról szóló törvényt, amely 2020. január 1-jén lép hatályba, jelentette a CCTV helyi hírügynökség.

A jelentés szerint az új szabályozási keretrendszer célja kialakítani azokat a standardokat, amik a kriptográfiára és a jelszavak kezelésére vonatkoznak. A jogszabály alapján létrehoznak egy központi ügynökséget is. Ennek a mandátuma közé tartozik vezetni a publikus kriptomunkákat, útmutatókat és szabályokat készíteni a szektorra vonatkozóan. Ez a most megjelent törvény nagyon a kínai elnök Hszi Csin-ping nyilatkozatát követi, aki a blokkláncok fontosságáról egy nappal korábban.

Már május óta ismert a kínai kriptográfiai szabályozásról szóló törvény tartalma

A törvény első munkaverziója már május 7-én jelent meg a kínai médiában. A szövegezés elsősorban a kormányzat centralizált jelszókezelésére fókuszál. Nem nevesíti közvetlenül kriptovalutákat, viszont nevesíti a kriptográfiát, amely a kriptovaluták fő komponense.

A magyarázata szerint:

“A legfontosabb üzenet, hogy az új kriptográfia fejlesztése, a hashing algoritmus és még a technológia használata is hivatalos jogi szabályozás alá tartozik. Ez azt jelenti, hogy követni kell a megjelent standardokat minden kriptográfiai tevékenységnek. Ez nagyon széles spektrumot fed le a bányászástól a blokkok propagálásáig.”

A kínai nemzeti kriptovaluta előkészítése

Az új törvényt sokan úgy értelmezik, hogy ez alapozza meg majd a hamarosan megjelenő új kínai nemzeti kriptovaluta legális keretrendszerét. Habár még hivatalos indulási idő nincs, de egy kínai hivatalnok már szeptemberben erről a nemzeti kriptóról beszélt.

Közben múlt héten Mark Zuckerberg arra figyelmeztetett, hogy a kínai előrenyomulás a blokklánc technológia területén jelentős kockázatot jelent az amerikai dollárra vonatkozóan. Ez a nyilatkozata is része volt annak a kampánynak és tervnek, amellyel az amerikai kongresszust a Libra stabilcoin oldalára akarja állítani.

Kína nagyon közel jár ahhoz, hogy a következő hónapokban elindítsa a saját kriptovalutáját. Mi nem ülhetünk csak itt abban bizakodva, hogy ahogy ma, a jövőben is Amerika a világ vezető állama lesz, ha nem állunk az innováció élére“, adta hírül Zuckerberg szavait a Facebook egy hivatalos közleményben.