Kínában már telepítik a világ első kereskedelmi célú kis moduláris atomreaktorát

A kínai Linglong One, a világ első kereskedelmi célú kis moduláris reaktorának (SMR – small modular reactor) magmodulját csütörtökön sikeresen telepítették a dél-kínai Hainan tartományban, ami egy komoly mérföldkőnek számít az SMR telepítésék területén.

“Ez biztos alapot teremtene a következő segédrendszer telepítéséhez és teszteléséhez.” – nyilatkozta Deng Xiaoliang, a Kínai Nemzeti Nukleáris Társaság (CNNC) alá tartozó Hainan Nuclear Power Co., Ltd. vezérigazgató-helyettese a helyi médiának.

A “Linglong One szívének” nevezett magmodul egy magasan integrált darab, amely a nyomástartó edényből, a gőzfejlesztőből, a primer szivattyú befogadóból és más kritikus berendezésekből áll. Gőzfejlesztőjét a felemelés előtt behegesztették a reaktor nyomástartó edényébe. Ezt a két berendezést az atomerőmű “tüdejének” és “szívének” is szokták nevezni.

kis moduláris reaktor

A modul egy precíziós gépezet, amely a gravitációs gyorsulás pontos szabályozását igényli, ezért a telepítését jó időjárás körülmények mellett lehet csak elvégezni.
“A kedvezőtlen időjárási körülmények, például az erős szél és a heves eső kihívást jelentenek a berendezés biztonsága szempontjából.” – magyarázta Zhao Long, az intézmény projektmérnöki részlegének igazgatóhelyettese. “Ahhoz, hogy a biztonságos és sikeres telepítés egy menetben történjen, szükségünk van arra, hogy az időjárás ideális legyen.” – tette hozzá.

kis moduláris reaktor

Kis méret, rugalmas telepítés, zöldenergia

A moduláris felépítés a Linglong One legkiemelkedőbb jellemzője, amely lehetővé teszi a rövid gyártási ciklust alacsonyabb költséggel, de annál magasabb biztonsággal.

Az egyszerűsített rendszer miatt az SMR kis méretével tűnik ki, így könnyen szállítható és üzemeltethető. Emellett az ügyfél igényei alapján rugalmasan testre szabható és telepíthető, ami jelentős gazdasági előnyökhöz járul hozzá.

A Kína Nemzeti Nukleáris Vállalat által kifejlesztett Linglong One, a világ első szárazföldi, kereskedelmi célú, moduláris, kis méretű, nyomottvizes reaktora. A 125 megawattos energiatermelő kapacitásával, a létesítmény elkészülte után évente 1 milliárd kilowattóra villamos energiát képes termelni. Ez 526 000 háztartás igényeit elégíti ki. Ez nagyságrendileg 880 000 tonna szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével, illetve 7,5 millió fa ültetésével egyenértékű. Többféle forgatókönyvben is alkalmazható a berendezés, mint például tengervíz-sótalanítás, városi távfűtés, ipari gőzellátás és olajkitermelés.

A reaktor nemcsak Hainan “tiszta energiaszigetté” való átalakítását és az ország kettős szén-dioxid-kibocsátási céljának elérését fogja elősegíteni a szén-dioxid-csúcs és a szén-dioxid-semlegesség felé, hanem az atomenergia globális fejlődését is jelentős mértékben előmozdítja.