A kínai bankok többsége már működő blockchain termékkel rendelkezik

Kínában több mint 70 pénzügyi szolgáltató, köztük az összes állami tulajdonú bank, illetve a legnagyobb technológiai vállalatok integráltak blokklánc alapú pénzügyi megoldásokat.

Legalább is ezt jelentette az Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), az ország egyik legnagyobb bankja.

Egy frissen publikált dokumentumban az ICBC leírja, a kínai bankok a kereskedelem, ellátási lánc menedzsment, elszámolások és digitális számlák területén hasznosítják elsősorban a technológiát.

Az ország négy legnagyobb tech vállalata (Baidu, Alibaba, Tencent és JD) szintén saját blokklánc pénzügyi alkalmazások kifejlesztésén dolgozik, ám többsége az alkalmazásoknak engedélyköteles lesz, szemben például a Bitcoin blokkláncával, ahol bárki letöltheti a kliensét és futtathatja azt korlátozások nélkül.

A dokumentum kitér az adott intézmények specifikus blokklánc felhasználási területére is. Az ICBC például egy Európa és Ázsia közötti nemzetközi kereskedelem-elszámolási platformnál hasznosította az elosztott főkönyvi és okosszerződés technológiát annak érdekében, hogy autentikálja és szinkronizálja a szállítási információkat a logisztikai cégek, raktárak, vámhatóságok, bankok és kormányzati szervezetek között.

A blokkláncok segítségével más kínai bankok eszközkezelést, ellátási lánc felügyeletet, értékpapír kibocsátást és hűségpont nyomonkövetést hajtanak végre.

A 420 blockchain cégből közel 90 a pénzügyek területén aktív és 2019-ben 120 blokklánc alapú pénzügyi szolgáltató projektet regisztráltak a Kibertér Adminisztrációs Hivatalnál, ami a blockchain szektori vállalatok felügyeletét végzi Kínában.