Összeurópai sandboxot javasol a francia pénzfelügyelet az értékpapír tokenekre

Az Autorité des Marchés Financiers (AMF) francia pénzfelügyelet egy az érvényben lévő nemzeti szabályoknál jóval rugalmasabb keretek között működő összeurópai digitális sandbox felállítását javasolja az értékpapír tokeneknek.

Az AMF elismeri, hogy az értékpapír tokeneket, az értékpapírok tokenizálását egyre több érdeklődés övezi a blokklánc ökoszisztémán belül és azon túl. Szerinte a tokenizálás egy természetes automatizálási lépése a kereskedés utáni tevékenységeknek.

Jelentésükben két jogi akadályt vizsgáltak. Az egyik a tokengenerálás és értékesítés folyamata, a másik pedig a befektetési alapokba való integrációjuk. Az alapokba való integrálás esetében az AMF nem lát komoly jogi akadályt se francia nemzeti, se összeurópai szinten, sőt, egyenest javasolja az eszközkezelőknek, hogy váltsák ki a token befektetési alapok kereskedelméhez szükséges AMF engedélyt.

A tokengenerálás és értékesítés folyamatát illetően megjegyzik, hogy amennyiben központosított DLT platformról van szó, akkor szintén kiválthatóak az engedélyek. A kérdéses és egyben leginnovatívabb területe a tokenizálásnak a decentralizált blokklánc platformokon végrehajtott kibocsátásokhoz és értékesítésekhez köthető, ugyanis ott nem lehet azonosítani kibocsátó céget, eszközkezelőt.

Az AMF egyben felvázol egy olyan listázott tokenizált eszközkereskedelmi szituációt, ami nem feltétlenül teszi szükségessé az uniós pénzügyi eszközök piacairól szóló MiFID 2 direktíva alkalmazását. Ilyen esetben csak az elszámolás és teljesítés folyamatára igényelnének a hatóságok egy központi letétkezelőt.

Egy sandbox beiktatásával – javasolja az AMF – a nemzeti szabályozók kijátszhatnának bizonyos hatályban lévő szabályozó követelményeket, bár ez továbbra se jelent szabad innovációs környezetet a tokenkibocsátáson dolgozó projektek illetve pénzügyi vállalatok számára. A francia pénzfelügyelet ugyanis megkövetelné, hogy a sandbox keretein belül tevékenykedő felek meg kell feleljenek a legfontosabb szabályozói alapkövetelményeknek és egyben nagyobb rálátást kell biztosítaniuk tevékenységükre.

Hogy a gyakorlatban ez egy esetleges sandbox bevezetésével miként realizálódna, még kérdéses, különösen annak fényében, hogy maga az AMF is elismerte egy korábbi kutatási papírjában, hogy a pénzügyi közvetítők szerepe a publikus blokkláncok korában idejétmúlt.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük