Kirúgták a bitcoin mixert használó Microsoftos fejlesztőt

Az amerikai hatóságok vádat emeltek egy Microsoftos fejlesztő ellen, aki 10 millió dollár összegű kriptopénzes csalásban vett részt.

A Fox News riportja szerint az eredetileg ukrán állampolgár, Volodymyr Kvashuk, aki most Washingtonban él a Microsoft online boltját tesztelte. A 25 éves fejlesztő feladata az volt, hogy ajándék utalványokat vásároljon, melyek digitális pénzzel voltak feltöltve. Ezeket az utalványok pedig a leleményes dolgozó később az interneten eladta – valódi pénzért cserébe.

A rendőrség nyilatkozata szerint Kvashuk először csak kisebb összegben, 10 ezer dollár értékben vásárolt, a saját céges számlája terhére. Később, ahogy egyre jobban belemerült a csalásba, már más dolgozók számláit is felhasználta a vásárlásra. Összesen 7 hónapon keresztül lopta ki a pénzt a cégből, mely során 2.8 millió dollár jelent meg a bankszámláján. Ebből aztán vett egy Teslát és egy tóparti házat is.

Az amerikai ügyészség most Kvashukot azzal is vádolja, hogy a nyomokat bitcoin mixer segítségével próbálta eltüntetni, mielőtt a pénz a saját bankszámláján megjelent volna. A bitcoin mixerek “összekeverik” a blokkláncon rögzített tranzakciókat, ezáltal a tranzakciós lánc visszakövetése nehézzé válik.

A belső vizsgálat 2018 májusában buktatta le a fejlesztőt, akik rögtön ezután ki is rúgták a cégtől. Most pedig vádat emeltek a korábbi dolgozó ellen a hatóságok. Ha bűnösnek találják, a 25 éves fiatal embere akár 20 év börtönt és 250 ezer dolláros bírságot is kaphat.

Zs

“Right now Bitcoin feels like the Internet before the browser.” - Wences Casares

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.