A bitcoin mixerek túlnyomó többségét magánéleti megfontolások miatt használják

  • 7
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A bitcoin mixer szolgáltatások már évek óta jelen vannak a kriptovaluta piacon és leginkább a darknet felhasználókkal, valamint a kriptovaluták illegális felhasználásával kötik őket össze. A Chainalysis szerint azonban a bitcoin mixer szolgáltatások felhasználóinak többsége a magánéletük tiszteletben tartása miatt veszik igénybe a bitcoin mixerek szolgáltatásait.  

A bitcoin mixer szolgáltatások a névtelenség oázisai

A Chainalysis blokklánc elemző oldal által nemrég megtartott „Kriptovaluta tipológia: Mit kell tudnod arról, hogy ki kicsoda a blokkláncon” című webes szemináriumán részletes betekintést nyerhettünk a bitcoin mixer szolgáltatások tevékenységébe. Habár a kriptovaluták egyik legnagyobb előnye a névtelenség, manapság egyre nehezebb és nehezebb névtelen kriptovaluta tranzakciókat végrehajtani. A legtöbb online váltó és tőzsde igényel valamilyen szintű személyazonosság igazolást, melynek elvégzése után búcsút inthetünk a névtelen tranzakcióknak. A bitcoin mixerek pontosan erre a problémára nyújtanak megoldást, méghozzá úgy, hogy összekeverik a blokkláncon rögzített tranzakciókat. A keverésnek köszönhetően sokkal nehezebb visszakövetni a tranzakciókat, ezért a felhasználók szabadon használhatják kriptovalutáikat.

A kevert bitcoinok csupán 10 százalékát lehet illegális tevékenységgel összekötni

Sajnos még mai napig is sok ember hiszi azt, hogy a bitcoint és más kriptovalutákat sűrűn használják pénzmosásra, terrorizmus finanszírozására és más illegális célokra. A bitcoin mixer szolgáltatók csupán relatív névtelenséget próbálnak biztosítani felhasználóik számára, azonban mint bármilyen szolgáltatást a világon, a bitcoin keverést is lehet illegális célokra használni. A Chainalysis elemzése szerint a kevert coinok 8.1 százaléka származik lopásból, illetve 2.7 százalékukat használták előzőleg darknet piacokon. Hannah Curtis, a Chainalysis adatkezelési igazgatója a következőket nyilatkozta:

Sok ember csupán névtelenség céljából használja a mixereket, azonban tudjuk, hogy a legtöbb illegális kriptopénz a mixereken köt ki.

A webinárumon az is kiderült, hogy a bitcoin felhasználása terrorizmus finanszírozásának céljából az utóbbi időben növekvő tendenciát mutatott. Azt azonban azt nem tudtuk meg, hogy ez a tevékenység mekkora méreteket ölt. Szerencsére a Chainalysis jó hírekkel is szolgált, hiszen az elemzésből azt is megtudhattuk, hogy a kriptovaluták legális célokra való használata szintén növekvőben van. Az olyan fizetésfeldolgozó cégek, mint például a BitPay, Flexa, Coinify és a Square óriási forgalom növekedést tapasztalhattak a 2019-es évben.

Az nem kétséges, hogy a bitcoint illegális célokra is lehet használni, azonban ez a világ összes valutájára igaz. Ettől eltekintve, a bitcoin számos olyan előnnyel rendelkezik, amelyek a hagyományos fizetőeszközökre nem mondható el (infláció rezisztencia, decentralizáció stb.).

Kövess minket Facebook, Instagram és Twitter oldalainkon, hogy mindenről percre pontosan értesülj.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.