Kis pénzzel a kriptobirodalomban – fortélyok és furfangok a kezdéshez

Kriptózni kis összegekkel? Nem lehetetlen. Kis pénzzel is lehet a kriptodeviza-piacon mozogni, fontos tudást lehet vele szerezni és még jól is szórakozunk. Megmutatjuk, hogyan kell hozzáfogni, hogyan lehet ingyen vagy kevés pénzért is bekapcsolódni ebbe az izgalmas, modern, ígéretes üzletágba.

Miért érdemes kis pénzzel is játszani?

Nincs nekem pénzem erre, nem érdemes nekem ezzel foglalkozni – legyintenek rá sokan a kriptodeviza-befektetésekre, és részben joggal. Ha befektetsz pár tízezer, vagy akár 1-2 százezer forintot, majd ötszöröz, tízszerez vagy hússzoroz, akkor sem leszel dúsgazdag. Miközben bizony többnyire sokat kell foglalkozni vele, rengeteget kell tanulni. Lényegében egy új szakma – vagy egy új komoly hobbi.

A különbség egyetlen szócskán múlik. Ha nem úgy fogod fel, hogy “rengeteget kell tanulni”, hanem úgy, hogy “rengeteget lehet tanulni”, akár örülhetsz is neki. Egy nagy lehetőség kapujában állsz.

A korai kriptopiaci beszállás előnyei

A nagymamám el sem tudja indítani a számítógépet, az apám használja, de rettentően szenved vele, többet káromkodik közben, mint Pista bátyám falun disznóölésnél. A fiatalok meg kenik-vágják. Aki korán kezdi, annak ez is, más is sokkal jobban megy. Akik viszont már 20, 30 éve is számítógépeztek, azok ma is otthonosan mozognak a tech-világban.

Ez lehet a Web3, a kriptodevizák, az NFT-k és a metaverzum korai felhasználóinak jövője is. Aki már most megtanulja, az később nagy előnyre tesz szert.

Kriptodevizák 1: Bitcoin és ether árváltozás hosszú távon.

Kriptodevizák 1: Bitcoin és ether árváltozás hosszú távon. (Tradingview.com)

De van még egy érvünk, miért érdemes a kriptoverzumba minél korábban beszállni. Izgalmas, érdekes és szórakoztató. Még ha nem is keresel rajta, ahogy a legtöbb számítógépes játékon sem, változatos, sok sikerélményt tud nyújtani, ha elérsz egy új lépcsőfokra, ha szintet lépsz.

Mit lehet a kriptoalkalmazásokkal csinálni?

A kriptodeviza-világban lehet egyszerűen bitcoint vagy ethert venni, és ráülni évekig, meglovagolni a trendet. (Ez a “vedd és tartsd”, holding vagy HODL.) De lehet rövid távon is kereskedni, sűrűn adni-venni a rövid távú ármozgások kihasználása érdekében, akár napon vagy órákon belül is. (Ez azonban igen veszélyes, a kisbefektetők többsége rendszerint veszít rajta.)

Játék, metaverzum, NFT

Aki nem érzi magát bitcoin-tőzsdecápának, de nem akar kimaradni, az játszhat játékokat is, vagy meglátogathat egy (ma még félkész) metaverzumot (Például Axie Infinity, Decentralanad.) Van ahol pénzt lehet keresni játékkal, vagy pusztán szorgalommal, vagy emellett egy kisebb-nagyobb összeg befektetésével. (P2E, azaz play-to-earn, “játssz és keress pénzt”.)

Népszerű blokklánc-játékok:

 • Splinterlands
 • Alien Worlds
 • Crazy Defense Heroes
 • Gods Unchained
 • Guilds of Guardians

(A címlapképen a Guilds of Guardians címoldala. Jobbra fent kell csatlakoztatni a kriptodeviza-tárcát.)

Próbálkozhatsz NFT-k kereskedésével vagy a gyártásukkal is. (Erről itt egy angol nyelvű útmutató.) Van, ahol blogolásért is adnak egy kis kriptodevizát (például Steemit.com, Hive.blog). Másutt aktív közösségimédia-szereplőként, grafikai munkákkal, reklámszöveg-írással is be lehet kapcsolódni egy kriptós közösség, platform életébe, és jó esetben még keresni is lehet vele.

Arccal a DeFi felé

A TradFi (hagyományos pénzügyi világ, “traditional finance”) ma is többnyire jóval alacsonyabb kamatokat kínál, mint a hivatalos infláció – emellett ráadásul az inflációs számok reális voltával kapcsolatban is bőven vannak kétségek. Magyarul a pénzünk sokat veszít értékéből, ami globális jelenség. A DeFi (decentralizált pénzügyi szféra, “decentralized finance”) jóval magasabb hozamokat is lehetővé tesz, mint a bankok kamatai vagy a kötvények hozamai. Igaz, jóval magasabb kockázat mellett. Ezek nagy része a kriptodevizák általános kockázatai, veszélyei közé tartozik. Ha erről szeretnél többet tudni, vagy a DeFi-ben szeretnél jártasságot szerezni, olvasd el ezt a cikkünket: Mi az a DeFi, és mennyit lehet vele keresni?

Üres pénztárcával a blokkláncon

Ahhoz, hogy a blokkláncon mozogj, például belépj egy metaverzumba, játékba, vagy megnézz egy piacteret, DeFi-alkalmazást, általában nem kell pénz. De kell kriptodeviza-pénztárca (wallet). Létrehozhatsz azonban egy üres számlát is, üres pénztárcában, amely azután egyfajta bejelentkezési névként működik. De sok éles funkció, például vásárlás így persze nem fog működni.

A Decentraland részlete. Ide még pénztárca nélkül is beléphetsz.

A Decentraland részlete. Ide még pénztárca nélkül is beléphetsz.

A leggyakoribb a Metamask pénztárca, ami rengeteg blokkláncon használható, csak be kell benne állítgatni azok főbb paramétereit. (Keress rá például: “Connect MetaMask to Binance Smart Chain”, “Connect MetaMask to Fantom” stb.) De van sok másik is, kényelmes megoldás például a nyúlra hajazó logójú Rabby, ahol már sok blokklánc előre be van állítva.

Tárcákról és privát kulcsokról lásd még: Hogyan használjuk az ethert?

Egyes blokkláncokon azonban más pénztárcát kell vagy ajánlott használni. Például:

 • Solana: Phantom
 • Polkadot: Polkadot{.js}
 • Terra: Terra Station
 • Cosmos: Kepler

De majdnem mindenütt van több párhuzamos megoldás is. Kezdőként válaszd a leggyakoribbat.

Hogy kerül a pénzünk a blokkláncra?

Online pénztárca tehát mindenképpen kell, még az offline hardveres pénztárcákat (Ledger, Trezor stb.) is sokszor ezek közreműködésével kezelik. De hogy kerülhet pénz a blokkláncra? Na ez már egy fogósabb kérdés. Kriptodeviza-kitettséget lehet szerezni európai tőzsdei termékeken (ETN-eken, certifikátokon) keresztül is, vagy olyan fintech alkalmazásokban, mint a nálunk népszerű Revolut. Ezek azonban nem adják oda neked a titkos kulcsokat, így nem leszel valódi tulajdonosa a kriptónak. Mások fogják “letéti őrzésbe” venni a vagyonkádat. Bár hosszú távú hodlereknek néha ez is megfelelő megoldás lehet, most nem ezzel a verzióval foglalkozunk.

Kriptót a haveroktól

Sok minden akkor működik a legjobban, ha van ott ismeretséged. Ha egy bizalmas barátod már jártas ebben a világban, megkérdezheted, nem akar-e eladni neked például száz dollárért valamilyen kriptót. Leültök egy kávéra, meg is mutatja, milyen programot telepíts, és lebonyolítjátok a tranzakciót. Rengeteg macerát megspórolhatsz vele. Idegenekkel viszont kezdőként nem csinálnánk ezt, de még a kevéssé ismert cégekről is óvakodnánk, mert nagy az átverések veszélye. Néha még profik is áldozatul esnek, lásd:

Érdekelhet: Kamu kriptovalutát adtak el egy magyar vállalkozónak

Eladnak neked a CEX-ek

Valódi kriptodeviza kerülhet a számládra központosított kriptodeviza-tőzsdéken (centralized exchange), azaz CEX-eken keresztül. Ma már a legnagyobbak lehetővé teszik a bankkártyás vásárlást is, mint a

Sőt néha még akció is van, jutalmat adnak érte, bizonyos kártyás vásárlási összeg felett jóváírnak pár dollárt, mint nemrég a Binance. A devizaátváltási, például dollár-forint árfolyamon, esetleg valamilyen rejtett költségen viszont bukni is lehet, így mielőtt vásárolunk, azért nézzünk utána a feltételeknek. Valamint ma már a legtöbb helyen nem tudsz számlát nyitni ügyfélazonosítás nélkül. (Ami viszont nem egy ördöngösség, rendszerint pár perc munka és pár óra várakozás.)

Több cégnél a SEPA európai uniós banki átutalás is működhet, amihez persze megint deviza kell, és jelentős költségei lehetnek. (Például 0,3 százalék plusz 500 forint az egyik banknál.) CEX-eken kriptót tárolni hosszabb távon vagy nagyobb összegben viszont nem ajánlott, a pénzt inkább vigyük át saját, biztonságosan kezelt kriptodeviza-számlánkra.

Centekből lesznek a dollárok, satoshikból a bitcoinok. (Pixabay.com)

Centekből lesznek a dollárok, satoshikból a bitcoinok. (Pixabay.com)

Hazai kriptovaluta-váltók is vannak

Itthon vannak olyan cégek, amelyek magyar forintért, magyar nyelvű honlapok segítségével és segítő ügyfélszolgálattal a háttérben adnak el neked bitcoint, esetleg más kriptodevizákat. Ezt azután saját számládra utalhatod, és beküldheted egy CEX-be, DEX-be (decentralizált kriptotőzsdére), ahol más kriptókra válthatod át. Jelenleg tudomásunk szerint négy magyar cég foglalkozik ezzel: Coincash, Coinmixed, MrCoin, Bitpadre

Eléggé hasonlítanak egymáshoz, de azért nézzük meg alaposan a feltételeket, a költségeket is.

Amit a bitcoin-automatákról tudni érdemes

Magyarországon és a világ sok országában vannak kriptodeviza-automaták, ahol vehetsz is kriptót készpénzért. (Lásd térképünket.) Ezek azonban rendszerint jóval drágábbak az átutalásos, bankkártyás megoldásoknál, 4-6 százalékos díjra is lehet számítani. Így rendkívüli esetek kivételével, mint egy “leszúrás”, nem igazán praktikus itt vásárolni. (Ilyen leszúrás egy hirtelen árzuhanás, például amikor nagyon nagyot esik a bitcoin rövid idő alatt, ami igazi alkalmi vételnek tűnik, és neked éppen csak készpénzed van.)

Sok esetben először bitcoint, esetleg ethert érdemes venni, az a kettő a kriptósok fő világvalutája, amit aztán valahol más, olcsóbb blokklánc irányadó kriptoérméjére cserélhetsz.

Lásd még részletesebben: Hogyan tudok bitcoint venni? Útmutató kezdőknek bitcoin vásárláshoz

Mely blokkláncokon nyomuljunk?

Gasnak, üzemanyagnak, benzinnek is fordíthatjuk az angol “gas fee” kifejezést, amelynek jelentősége annál nagyobb, minél kisebb pénzösszeggel tolat valaki. Ez szabályozza a tranzakciós díjakat az Ethereum blokkláncon és az ahhoz hasonló EVM- (Ethereum Virtual Machine) kompatibilis blokkláncokon. A díjak, a “gas ára” aukció-szerű mechanizmus segítéségével emelkedik, ha nagy a kereslet (nagy a forgalom az adott blokkláncon), és csökken, ha visszaesik az aktivitás.

Kerüld el messzire az Ethereumot

Az Ethereum blokklánc nagy problémája, hogy nem eléggé nagy az áteresztő képessége (nem skálázható), ezért nagyjából 2020 ősze óta ez a “gas fee” tartósan magas szinten ragadt. Ez konkrétan azt jelenti most, 2022 tavaszán, hogy egy sima ether-küldési tranzakció is belekerülhet 2-8 amerikai dollárba (nagyjából 700-2800 forintba). De a díj az adatok mennyiségétől is függ, ezért sok más, bonyolultabb tranzakció – kriptodevizák átváltása egymás között (swap), DeFi- vagy NFT-okosszerződések stb. – ennek többszörösébe kerülnek.

Kriptodevizák 2: Ethereum, Solana, Avalanche árváltozás. (Tradingview.com)

Kriptodevizák 2: Ethereum, Solana, Avalanche árváltozás. (Tradingview.com)

Pár órával ezelőtt például, nem is olyan vészesen magas (40 gwei körüli) Ethereum-gas árak mellett a vételáron felül 39,7 dolláromba került, hogy megvásároljak és a saját weboldalán lekössek (stake) egy ritkább kriptodevizát. (Részletesebben: 2,4+13,8+5,6+17,9 USD, Binance kiutalás + swap + érmehozzáférés engedélyezése + staking.) Az pedig még egy több millió forintot mozgató befektetőnek is fáj, ha valamilyen művelet költsége felszökik 40-80, sőt néha 150-200 dollárra. Következésképpen a messze legnépszerűbb, ezért legdrágább blokklánc, az Ethereum használata kezdőknek és kis összegekkel rendelkező kriptósoknak jelenleg – tilos. (A költségek lényeges csökkenése ráadásul rövid távon nem várható, 1-2 évbe is beletelhet.)

Hogyan bánjunk (el) a gas díjjal?

Ha az Ethereum-költségek szintje egy katasztrófa, mit lehet itt tenni? A kezdőknek és kispénzű befektetőknek ajánlható, hogy használjanak olcsó blokkláncokat. Ez annál is inkább könnyű, mert az említett EVM-kompatibilis blokkláncokon ugyanazokat a kriptodeviza-pénztárcákat használhatjuk, és részben ugyanazokat a szolgáltatásokat is megtalálhatjuk, mint az Ethereumnál. (Sok platform, protokoll, kriptodeviza-vállalkozás igyekszik több blokkláncon is megjelenni.)

Kriptodevizák 3: CHART MATIC, FTM, NEAR árváltozás. (Tradingview.com)

Kriptodevizák 3: CHART MATIC, FTM, NEAR árváltozás. (Tradingview.com)

Melyek az olcsó blokkláncok?

A helyzet néha változik, az adatokat pedig nehéz összegereblyézni, de saját tapasztalataim szerint jelenleg biztosan igen olcsók a következők:

 • Polygon (MATIC)
 • Solana (SOL)
 • Fantom (FTM)

Ezeknél csak 1-5 dollárcent mostanában egy tranzakció, még a bonyolultabb okosszerződések is. (A Fantomnál már néha előfordul, hogy elszáll, és akár fél dollárt is ki kell valamire fizetni, ekkor érdemes megvárni a másnap délelőttöt.)

Nem ennyire olcsó, de még többnyire érezhetően egy dollár alatti tranzakciós költségekkel készülhetünk az

 • Arbitrum (ETH) és a
 • BSC (BNB) blokkláncokon.

Azt írják itt-ott, hogy a következő blokkláncok is olcsók:

 • Algorand (ALGO)
 • Polkadot (DOT)
 • Terra (LUNA)
 • NEAR Protocol (NEAR)

Népszerű, de már nem valami költséghatékony az Avalanche (AVAX), itt már rendszeresen előfordulnak egy dollár feletti alapdíjak is. De még ezzel sem teljes a lista. Az sem mindegy persze, melyik blokkláncon milyen alkalmazások vannak, amelyeket használni szeretnénk (DeFi, játék, NFT-piactér stb.). A tranzakciós díj tehát nagyon fontos, de azért nem az egyetlen szempont.

Kriptodevizák 4: LUNA, DOT, BNB árváltozás. (Tradingview.com)

Kriptodevizák 4: LUNA, DOT, BNB árváltozás. (Tradingview.com)

A gas árak szezonálisak

Nagyon hasznos a Cointool nevű oldal, ahol számos blokklánc gas árai fent vannak, és ahol ezeket végre nemcsak gwei-ben adják meg (ami az adott kriptodeviza egymilliárdod része), hanem dollárban is. Sajnos itt sincs fent minden blokklánc adata. (Valamin ne felejtsük, hogy a megadott értékek a legegyszerűbb tranzakciókra vonatkoznak, a bonyolultabbak ennek 5-15-szeresét kóstálják.) Egy másik hasonló oldal pedig az Owlracle. A következő képen azokat a blokkláncokat látjuk, amelyek a Rabby nevű kriptodeviza-tárcában használhatók, és nagy részük EVM-kompatibilis.

NFT DeFi kezdőknek - A Rabby pénztárcában használható blokkláncok

A Rabby pénztárcában használható blokkláncok

A gasáraknak egyébként a nem teljesen olcsó blokkláncokon napi, heti szezonalitása is van. Európai idő szerint délelőtt, a déli órákban vannak általában olyan időszakok, amikor olcsóbb a gas. (Alighanem amikor Amerika még, a Távol-Kelet pedig esetleg már alszik, vagy legalábbis pihen.) A legolcsóbb azonban szombaton és vasárnap délelőtt, kora délután szokott lenni. Az Ethereum-láncon meg lehet nézni a szezonalitást ezen a charton és ezen a grafikonon is. Egy részlet:

Az ETH gázár napon belüli ingadozása. (livdir.com)

Az ETH gas ár napon belüli ingadozása. (livdir.com)

Milyen súlyos buktatók vannak?

Csekélyke összegek mellett nem lehet nagyot bukni, de azért azt a keveset is jó lenne megőrizni. A biztonság egyik fő támasza a hardveres pénztárca lenne, de egy 50-100 ezer forintos befektetésért nyilván nem érdemes beszerezni egy több tízezer forintba kerülő Ledgert vagy Trezort. Amit tehetünk, hogy jól választunk online tárcát, és betartjuk a mellé ajánlott biztonsági szabályokat.

Az online pénztárca titkos visszaállító kulcsát (általában 12 vagy 24 angol szó) offline tároljuk, biztonságos helyen, mint például széfben. Ha egy mód van rá, víruskeresőt, tűzfalat és VPN-t (proxyt) használunk, hogy a hackerek dolgát minél jobban megnehezítsük.

Egy 24 angol szóból álló kód, ilyenek szolgálnak a kriptodeviza-tárcák visszaállítására (mnemonic, seed). (Forrás: bitcoiner.guide)

Egy 24 angol szóból álló kód, ilyenek szolgálnak a kriptodeviza-tárcák visszaállítására (mnemonic, seed). (Forrás: bitcoiner.guide)

Altcoin-medvepiac van

Bár kis összeget nehéz további részekre osztogatni, lehetőleg így se tegyünk mindent fel egy lapra. (Hasonlóan, amint az említett nagy DeFi-összefoglalóban leírtuk.) Bár azt ajánlottuk, hogy olcsó blokkláncokon kezdjen el játszani az érdeklődő, nem árt tudni, hogy 2022 tavaszán éppen erősen veszítenek értékükből.

Viszonylag stabil bitcoin és ether árak mellett az “altcoinok” jelentős része csúnyán alulteljesített. Ez lehet, hogy jó lehetőség az olcsó vásárlásra, de az is lehet, hogy még újabb veszteségekre számíthatunk. (A cikket semmiképpen se tekintsétek befektetési tanácsnak.)

Az a fránya emberi tényező

A legnagyobb kriptodeviza-befektetési hibákat ráadásul maximális technikai-műszaki felkészültség mellett is el lehet követni. Például amikor hiszünk egy csaló társaságnak, vagy egy adathalász e-mailnek. Vagy amikor túl sokat kockáztatunk. Ezek ellen a legjobb védekezés talán: tanulni, tanulni, tanulni. Meg gondolkodni, gondolkodni, gondolkodni. Mindkettőhöz idő kell, így a kapkodás is ellenjavallt. Amint több szakszerző is írta:

A csalók az emberek belső kapzsiságának felkorbácsolásával gyújtják meg a tüzet. Amikor az emberek úgy érzik, hogy a bőség földjén járnak, az ősi késztetésük az, hogy először ragadják meg az alkalmat, és csak utána gondolkodjanak.

NFT DeFi kezdőknek - Medve, a tartós árfolyamesések jelképe. Pixabay.com

Medve, a tartós árfolyamesések jelképe. Pixabay.com

Vagyis először lőnek, utána kérdeznek (vagy sírnak). Gondolkodás, elemzés, kutatás helyett gyorsan elköltik a pénzüket, hogy le ne maradjanak valamiről, amiről jobb lenne, ha lemaradnának. Még egy gondolat, amely arról szól, hogy a kisbefektetők miért bízzák el magukat túlságosan:

A kudarcaikat nem kürtölik világgá az emberek. A lapok is mindig csak a legsikeresebb emberekről írnak. Arról a nagy tömegről, aki elbukja pénzének nagy részét a befektetésein, sohasem. Ők ugyanis rengetegen vannak, és így nem érdekesek. (Egy forrás.)

Angolul bizony kellene tudni

WAGMI <=> NAGMI. (We all are going to make it <=> Not all are going to make it.)

Ezt a mémpárt szándékosan nem fordítom le. Ha nem tudsz túl jól angolul, akkor azért még csinálhatsz sok mindent, mert ezzel is tanulod a nyelvet. (Sokan tanulnak nyelvet számítógépes játékokból is.) Ha egyáltalán nem értesz, akkor viszont túl veszélyesnek tűnik neked ez az üzletág. Lehet, hogy rossz gombot fogsz megnyomni valahol, és sok pénzt veszítesz. Vagy alapvető fontosságú hírek mellett mész el. Jobb, ha megmaradsz a hodler stílusnál (kriptodevizát vásárolsz, majd évekig, akár évtizedekig megtartod).

A valamennyit tudóknak egyébként sokat segítenek már a fordítók, mint a Google Translator vagy egyre jobb és jobb kihívója, a Deepl.com.

Kezdőknek ajánlott linkgyűjteményünk: Minden, ami Bitcoin – az összes hasznos információ és link egy helyen