Kivezetik a bitcoin goldot a Bittrexről a 18 millió dolláros botrány után

Köszönhetően a sorozatos botrányoknak, tíz nap múlva kikerül a kereskedhető eszközök körül a bitcoin gold, kivezetik ugyanis a Bittrexről a bitcoin altcoinját.

Hányattatott sorsú bitcoin gold

Bár az altcoinok jönnek-mennek a tőzsdéken, a bitcoin gold esetében azonban többről van szó, mint a forgalom vagy érdeklődés csökkenéséről.

Magáról a bitcoin gold hard forkról annak idején az induláskor mi is beszámoltunk és már akkor felmerültek többekben kételyek az altcoin létjogosultsága kapcsán.

Májusban aztán ismeretlen támadók megtámadták a bitcoin gold hálózatát és egy 51%-os támadással átvették a hatalmat a kriptopénz hálózata felett. A támadók összesen 18 millió dollárt loptak el a hálózatról a dupla költés segítségével – azaz amikor kihasználva a hálózat feletti uralmukat olyan tranzakciókat validáltak, melyek nem voltak jogosak.

Kivezetik a bitcoin goldot az egyik legnagyobb tőzsdéről

A jelenlegi tőzsdei kivezetés oka pedig pontosan ez a támadás, mely miatt összetűzésbe került a bitcoin gold és a Bittrex csapata. Az amerikai Bittrexnél most úgy döntöttek kivezetik a bitcoin goldot szeptember 14-ével, áll a kriptopénz tőzsde legfrissebb közleményében.

A Bittrex ugyanis 12 ezer bitcoin gold (jelenleg kb. 265 ezer dollárnak felel meg) érmét követel az altcoin listázása miatt elszenvedett kár kompenzációjaként. Ezt nem meglepő módon a bitcoin gold csapata nem ismeri el.

A hétvégén a bitcoin gold önmagának ellenmondó nyilatkozatában arra hivatkozik, hogy a májusi támadás nem a bitcoin gold blokkláncából eredő hiba miatt valósult meg, hanem a támadókat illeti a felelősség. Emellett azonban azt is hozzáteszik, nem érzik magukat felelősnek mások kára miatt, hiszen szerintük mindenkinek magának kéne a kockázatokat kezelni, hogy védeni tudja a tulajdonát. Ez már csak azért is ellentmondásos, mert pont azért sikerült feltörni a bitcoin gold hálózatát, mert azt nem védték rendesen.

Bár nem a Bittrex a legnagyobb kriptopénz tőzsde ahol bitcoin golddal lehet kereskedni, a forgalom jelentősnek számít az oldalon. Egy kriptopénz életében a likviditás kulcsfontosságú, ezért a tőzsdékkel való jó viszony elengedhetetlen. A zavaros és másikra mutogató kommunikáció azonban nem viszi előrébb a helyzetet. Most már csak az a kérdés, hogy a Bittrex példáján felbuzdulva több másik tőzsde is dönt-e a kivezetésről. Ha ez lavinát indít el a piacon, az a bitcoin gold végét is jelentheti – kevesebb tőzsde kevesebb vevőt és ezáltal alacsonyabb árfolyamot is kiválthat majd a jövőben.