Nem minden arany ami fénylik – gondolatok a bitcoin gold hard forkról

Miközben a bitcoin jövőjéről dúl a vita, hogy kell-e SegWit2x fejlesztése a blokkláncra vagy sem, hogy bonyolódjon a helyzet van egy másik hard fork is a képben. A bitcoin gold október 25-én tervez lecsatlakozni a bitcoin blokkláncról, hogy létrehozzon egy új kriptopénzt. Azonban nem minden arany ami fénylik – ez a hard fork számos ellentmondást rejt, melyre nem árt figyelni.

Egy hard fork, két hard fork…

Több hard fork is folyamatban van

A korábbi cikkünkben már bemutattuk, hogy novemberre várható, hogy a SegWit2x fejlesztés miatt egy hard fork jöjjön létre a bitcoin blokkláncán, ami két MB-os blokkméretet biztosít majd a hálózaton. Fontos azonban kiemelni, hogy ez a hard fork nem ugyanaz a hard fork, mint ami a bitcoin gold létrehozását eredményezi majd.

A bitcoin gold a bányászok kedvében kíván tenni és ismét demokratizálni szeretné a folyamatokat. Az október 25-ére időzített bitcoin gold hard fork révén egy olyan blokklánc jönne majd létre, ahol a nagy bányásztársaságoknak nem lenne annyi befolyása a hálózatra, mint ami most van. Évekkel korábban még bárki bányászhatott otthon különösebb extra hardver igény nélkül bitcoint, nem volt szükség speciális bányászgépekre, hogy jövedelmező legyen a bányászat. Az ASIC-ok megjelenésével azonban egy új korszak köszöntött be, ami monopolizálta a bányászatot a poolok – a bányásztársaságok irányába.

Van pár aggasztó dolog azonban a bitcoin gold hard fork mögött

A bitcoin gold hard fork mögött számos ellentmondás merül fel, mely aláássa a fejlesztés hitelességét. Nézzük tehát mik azok a részletek, ami miatt a bitcoin gold hard forkot fenntartással kell kezelni.

  • Önmagában az időzítés is már problémás. Sokan összekeverik ugyanis a bitcoin gold hard forkot a SegWit2x hard forkkal. Ez a kriptopénzek jó hírének egyáltalán nem tesz jót, mert ha a bitcoin gold bedől ez a mainstream médiában rossz fényt vethet akár az összes többi jövőbeli bitcoin hard forkra is.
  • Nincs technikai részlet a fejlesztésről, annak ellenére, hogy két hét múlva már meg is történik a blokklánc kettéválás. Ez önmagában is elég súlyos hiányzó részlet.
  • Kicsit jobban utána járva a dolgoknak kiderült, hogy augusztus végén volt egy sikertelen ICO kísérlete a bitcoin goldnak. A bitcoin gold hivatalos oldalán korábban még az ICO marketingje szerepelt. Ebből az is kiderült, hogy korábban már 16 000 blokkot, azaz 200 000 bitcoin goldot kibányásztak az ICO-hoz. Ha semmit nem változtattak a kódon, akkor ezek az előre kibányászott érmék a fejlesztőkhöz jutnak. A GitHubon pedig egyelőre semmi érdemleges fejlesztést nem lehet látni. A fejlesztők pedig feltehetőleg az indulás után nem sokkal tőzsdére is dobják majd a kriptopénzeket, mellyel beszakíthatják az árfolyamot.
  • Ha egyáltalán eljutnak a tőzsdéig. Ugyanis a legtöbb kriptopénz szolgáltató még a nagyobb horderejű hard forkok esetében is sokszor vacillál, hogy elfogadja-e az új blokkláncot. Bitcoin cash-el sem lehet még mindig kereskedni a kriptopénz tőzsdék többségén.
  • A problémákat már többen felvetették a fejlesztői csapatnak, akik annyit reagáltak az ügyben, hogy lejárató kampány zajlik ellenük és a fejlesztések csak azért nem haladnak, mert mindösszesen egy önkéntes fejlesztő dolgozik a projekten.

Vigyázz a bitcoin pénztárcáddal!

A bitcoin gold címkiosztása megegyezik majd a bitcoin és a bitcoin cash publikus címeinek felépítésével. Azonban mivel egy különböző blokklánc alakul ki, az elküldött kriptopénzeket nem tudják majd a pénztárcák fogadni, ha nem jó cím lett beállítva a fogadó oldalon. A különböző blokkláncok okozta publikus cím eltérést a tárcák figyelni szokták és jelzik, ha nem jót ír be az ember. Azonban az azonos felépítésű címekkel nincs mit tenni. Számos felhasználó panaszkodott már a bitcoin cash esetében is, hogy rossz címre küldték az érméket és sosem látták őket viszont. Nagyon figyelni kell tehát a jövőben majd, hogy milyen címre küldünk bitcoint. Tehát meg kell bizonyosodni róla, hogy a fogadó fél valóban bitcoin címmel rendelkezik, nem pedig bitcoin cash vagy bitcoin gold címmel.

Sose add ki a privát kulcsot a kezedből

Mivel ez egy fork a bitcoin blokkláncról, így mindenki, aki olyan tárcában tartja a bitcoint, mely lehetőséget ad arra, hogy rendelkezzen a privát kulccsal, maga is részesül bitcoin goldból majd. Bár vonzó lehet az ingyen bitcoin gold, a biztonságra továbbra sem árt figyelni.

Az utóbbi napokban úgy tűnik ugyanis megjelentek a csaló oldalak, melyek felajánlják, hogy segítenek a bitcoin gold megszerzésében. Aki a bitcoin cash hard fork révén hozzájutott a kriptopénzhez a bitcoinjai után, az tudja, hogy ez nem egy túl felhasználóbarát folyamat. Ezt megkönnyítendő, most csalók a privát kulcsot kérik az áldozataiktól, azt ígérve így kaphatnak majd bitcoin goldot október végén. Sőt olyan oldal is akad, aki azt ígéri, már a hard fork előtt – pult alatt – hozzá lehet jutni a bitcoin goldhoz, ha megadjuk a privát kulcsunkat. Ismét felhívjuk rá a figyelmet, hogy SOHA nem szabad megosztani a privát kulcsot senkivel semmilyen körülmények között – így most sem.

Ti mit gondoltok a bitcoin goldról?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük