Nem minden arany ami fénylik – gondolatok a bitcoin gold hard forkról

Miközben a bitcoin jövőjéről dúl a vita, hogy kell-e SegWit2x fejlesztése a blokkláncra vagy sem, hogy bonyolódjon a helyzet van egy másik hard fork is a képben. A bitcoin gold október 25-én tervez lecsatlakozni a bitcoin blokkláncról, hogy létrehozzon egy új kriptopénzt. Azonban nem minden arany ami fénylik – ez a hard fork számos ellentmondást rejt, melyre nem árt figyelni.

CoinCash ATM Pécsett és Szegeden

Egy hard fork, két hard fork…

Több hard fork is folyamatban vanA korábbi cikkünkben már bemutattuk, hogy novemberre várható, hogy a SegWit2x fejlesztés miatt egy hard fork jöjjön létre a bitcoin blokkláncán, ami két MB-os blokkméretet biztosít majd a hálózaton. Fontos azonban kiemelni, hogy ez a hard fork nem ugyanaz a hard fork, mint ami a bitcoin gold létrehozását eredményezi majd.

A bitcoin gold a bányászok kedvében kíván tenni és ismét demokratizálni szeretné a folyamatokat. Az október 25-ére időzített bitcoin gold hard fork révén egy olyan blokklánc jönne majd létre, ahol a nagy bányásztársaságoknak nem lenne annyi befolyása a hálózatra, mint ami most van. Évekkel korábban még bárki bányászhatott otthon különösebb extra hardver igény nélkül bitcoint, nem volt szükség speciális bányászgépekre, hogy jövedelmező legyen a bányászat. Az ASIC-ok megjelenésével azonban egy új korszak köszöntött be, ami monopolizálta a bányászatot a poolok – a bányásztársaságok irányába.

Van pár aggasztó dolog azonban a bitcoin gold hard fork mögött

A bitcoin gold hard fork mögött számos ellentmondás merül fel, mely aláássa a fejlesztés hitelességét. Nézzük tehát mik azok a részletek, ami miatt a bitcoin gold hard forkot fenntartással kell kezelni.

  • Önmagában az időzítés is már problémás. Sokan összekeverik ugyanis a bitcoin gold hard forkot a SegWit2x hard forkkal. Ez a kriptopénzek jó hírének egyáltalán nem tesz jót, mert ha a bitcoin gold bedől ez a mainstream médiában rossz fényt vethet akár az összes többi jövőbeli bitcoin hard forkra is.
  • Nincs technikai részletBitcoin gold nem is aranyból van a fejlesztésről, annak ellenére, hogy két hét múlva már meg is történik a blokklánc kettéválás. Ez önmagában is elég súlyos hiányzó részlet.
  • Kicsit jobban utána járva a dolgoknak kiderült, hogy augusztus végén volt egy sikertelen ICO kísérlete a bitcoin goldnak. A bitcoin gold hivatalos oldalán korábban még az ICO marketingje szerepelt. Ebből az is kiderült, hogy korábban már 16 000 blokkot, azaz 200 000 bitcoin goldot kibányásztak az ICO-hoz. Ha semmit nem változtattak a kódon, akkor ezek az előre kibányászott érmék a fejlesztőkhöz jutnak. A GitHubon pedig egyelőre semmi érdemleges fejlesztést nem lehet látni. A fejlesztők pedig feltehetőleg az indulás után nem sokkal tőzsdére is dobják majd a kriptopénzeket, mellyel beszakíthatják az árfolyamot.
  • Ha egyáltalán eljutnak a tőzsdéig. Ugyanis a legtöbb kriptopénz szolgáltató még a nagyobb horderejű hard forkok esetében is sokszor vacillál, hogy elfogadja-e az új blokkláncot. Bitcoin cash-el sem lehet még mindig kereskedni a kriptopénz tőzsdék többségén.
  • A problémákat már többen felvetették a fejlesztői csapatnak, akik annyit reagáltak az ügyben, hogy lejárató kampány zajlik ellenük és a fejlesztések csak azért nem haladnak, mert mindösszesen egy önkéntes fejlesztő dolgozik a projekten.

Vigyázz a bitcoin pénztárcáddal!

A bitcoin gold címkiosztása megegyezik majd a bitcoin és a bitcoin cash publikus címeinek felépítésével. Azonban mivel egy különböző blokklánc alakul ki, az elküldött kriptopénzeket nem tudják majd a pénztárcák fogadni, ha nem jó cím lett beállítva a fogadó oldalon. A különböző blokkláncok okozta publikus cím eltérést a tárcák figyelni szokták és jelzik, ha nem jót ír be az ember. Azonban az azonos felépítésű címekkel nincs mit tenni. Számos felhasználó panaszkodott már a bitcoin cash esetében is, hogy rossz címre küldték az érméket és sosem látták őket viszont. Nagyon figyelni kell tehát a jövőben majd, hogy milyen címre küldünk bitcoint. Tehát meg kell bizonyosodni róla, hogy a fogadó fél valóban bitcoin címmel rendelkezik, nem pedig bitcoin cash vagy bitcoin gold címmel.

Sose add ki a privát kulcsot a kezedbőlMivel ez egy fork a bitcoin blokkláncról, így mindenki, aki olyan tárcában tartja a bitcoint, mely lehetőséget ad arra, hogy rendelkezzen a privát kulccsal, maga is részesül bitcoin goldból majd. Bár vonzó lehet az ingyen bitcoin gold, a biztonságra továbbra sem árt figyelni.

Az utóbbi napokban úgy tűnik ugyanis megjelentek a csaló oldalak, melyek felajánlják, hogy segítenek a bitcoin gold megszerzésében. Aki a bitcoin cash hard fork révén hozzájutott a kriptopénzhez a bitcoinjai után, az tudja, hogy ez nem egy túl felhasználóbarát folyamat. Ezt megkönnyítendő, most csalók a privát kulcsot kérik az áldozataiktól, azt ígérve így kaphatnak majd bitcoin goldot október végén. Sőt olyan oldal is akad, aki azt ígéri, már a hard fork előtt – pult alatt – hozzá lehet jutni a bitcoin goldhoz, ha megadjuk a privát kulcsunkat. Ismét felhívjuk rá a figyelmet, hogy SOHA nem szabad megosztani a privát kulcsot senkivel semmilyen körülmények között – így most sem.


EXMO affiliate program

Ti mit gondoltok a bitcoin goldról?

Zs

“Right now Bitcoin feels like the Internet before the browser.” - Wences Casares

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.