Köddé vált egy kriptotőzsde vezérigazgatója, beragadt az ügyfelek pénze

Miután több pletyka is napvilágot látott az elmúlt héten, az IDAX Global kriptotőzsde hivatalos nyilatkozatot adott ki. Ebben elismerték, hogy a vezérigazgatójuk eltűnt, ami miatt korlátozni kellett a vállalat hidegtárcájához a hozzáférést.

Az IDAX körüli hírek pár nappal azután kezdtek el terjedni, hogy a vállalat hirtelen bejelentette, hogy kilépnek a kínai piacról. Jogszabályi okokra hivatkozva a cég november 25 óta semmilyen szolgáltatást nem nyújt Kínában. Habár explicit módon nem lehet összekapcsolni, a bejelentésnek biztosan köze van ahhoz, hogy a kínai kormányzat szigorította a digitális valuták kereskedési lehetőségeit.

Azon a napon, mikor otthagyták Kínát, a vállalat kénytelen volt az is bejelenteni, hogy az átlagosnál nagyobb mértékben akarják az ügyfelek kivonni a pénzüket. Ez várható is volt, hiszen a kriptotőzsde napi 750 ezer dolláros kereskedési volumenének a nagy része Kínából származott. A tőzsdének azonban más országokban is van központja, egy iroda Mongóliában biztosan a jelentés szerint.

Már egy ideje pletykáltak az IDAX körüli gondokról

A bejelentések előtt már elkezdett terjedni a pletyka a kínai Weibo.com mikroblog oldalon, hogy bejezik Kínában a működést. Arról beszéltek, hogy a vállalat nagyon sok munkatársat bocsátott el az elmúlt hetekben, és a vezérigazgatót sem lehet elérni. Ez a pletyka később elterjedt a Twitteren is.

Tegnap a tőzsde megtörte a csendet. A vállalat megerősítette, hogy a CEO valóban eltűnt. Habár a közlemény elég szűkszavú, és nem tértek ki rá, de úgy tűnik, hogy a vállalat korlátozta a hozzáférést a hidegtárcájukhoz. Emiatt az ügyfelek sem betenni, sem pedig kivenni nem tudják onnan a kriptóikat. A weboldaluk azonban egyenlőre még normális módon működik.

Az IDAX állítja, hogy vészhelyzeti forgatókönyvön dolgoznak, ami lehetővé teszi majd a betétek elhelyezését és a kivételt is. Közben azt tanácsolják, hogy semmilyen platform által nyújtott szolgáltatást ne használjanak az ügyfelek.

A sztori kezd hasonlítani egy év eleji történetre. A QuadrigaCX, kanadai kriptotőzsde ügyvezetője decemberben elhunyt, és csak ő tudta egyedül a hidegtárcákhoz a privát kulcsokat. Nagyon sok ügyfélnek körülbelül 200 millió dollár értékben ragadt be kriptója.

Az IDAX közleménye szerint nekik a Quadrigánál biztonságosabb rendszerük van, ami a hidegtárca hozzáférést érinti. Egyenlőre ugyanis nem érkezett hír, hogy eltűnt volna bármennyi is a vállalat tőkéjéből.

Azonban a QuadrigaCX elveszett kriptói, az IDAX hirtelen letiltott tőkekivonása és sok más példa emlékeztetőül szolgál, hogy nem szabad feltétlenül megbízni a centralizált, szabályozatlan kriptotőzsdékben.